Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.23 / dotaz č. 152961
Dobrý den. máme celkem slušne zateplení a od jara do podzimu velmi dobře používáme fotovoltaiku a solary. Poradíte nám, jaké nejmenší TČ voda voda existuje...rádi bychom příkon pokryli výkonem FVE...vzhledem k roční spotřebě cca 5 MW se nam zda využívání vody ze studny, které má dostatečný výkon jako velmi dobrá volba. Moc děkujeme za odpověď, pokud byste nemohli být konkrétní, pak poprosime o reakci na nás mejl.
Dobrý den.

Tepelné čerpadlo voda-voda pro vytápění a přípravu teplé vody v domech má zásadní výhodu danou nejlepším poměrem získané a vložené energie, vyjádřeno topným faktorem. Bohužel, jen 5 až 10 % území České republiky je pro uplatnění tepelných čerpadel voda-voda vhodných. Nelze vycházet jen z faktu, že je k dispozici studna, vodní nádrž, vodní tok. Musí se prověřit vydatnost zdroje vody, možnost případného zasakování využité vody, případně i chemické složení a čistota vody, stabilita teploty vody v průběhu roku atd.
Před rozhodnutím o instalaci je nutné provést minimálně týdenní čerpací zkoušku, aby se zdroj vody ověřil. Ideální je oslovit firmu, která má zkušenosti s tímto typem zdroje.

S pozdravem
Ing. Marcela Kovářová
Odpovídá:  Ing. Marcela Kovářová - EKIS Vsetín Městský úřad
Téma:  Vytápění
tisk