Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.23 / dotaz č. 153444
Bydlím se svojí rodinou v rodinném domě který je situován jako činžovní dům se 3 poschodími (3 samostatnými byty) - v jednom bytě bydlím se svojí dcerou (jsem samoživitelka momentálně na Příspěvku na péči, dcera je diabetička) + v dalších dvou poschodích moji bratři.

Na přelomu roku 2021/2022 jsme dělali na našem domě nově celou střechu vč.zateplení...střechy i fasády domu.
Dávali jsme také v celém domě nové radiátory a po této zimní sezóně bychom ještě chtěli vyměnit starý kotel za kondenzační plus vyvložkování komína.
Zatím jsme do této opravy dali přes 1 000 000 Kč (plus kotel...plánujeme)

Chtěla jsem se zeptat je-li možné někde zažádat o dotaci? I zpětně za novou střechu, zateplení fasády nebo alespoň na kotel který máme ještě v plánu?
Ve Vašem případě bych doporučila nechat si zpracovat od EKIS bezplatně Návrh energeticky úsporných opatření pro RD, který Vám po návštěvě Vaší nemovitosti energetickým specialistou pomůže se specifikací možných dotačních titulů dle jednotlivých investičních záměrů a navrhne Vám případně i získání další financí např. pro využití FVE apod.

NZÚ LIGHT pro nízkopříjmové domácnosti (v případě, že by i v obou dalších bytech užívaných Vašimi bratry, se jednalo o nízkopříjmové domácnosti s nárokem na Příspěvek na bydlení)
- pouze pro opatření realizované po 12.9.2022
- zateplení střechy v min tl.300mm, zateplení fasády v tl.min200mm (alt.160mm šedým EPS s λD = 0,031 W·m-1·K-1)
- tento dotační titul se nevztahuje na technologie, pouze na zateplení a výměnu oken a dveří / dotace ve výši max.150tis.Kč
- dotaci lze získat dopředu před realizací opatření ve zjednodušeném režimu dokladů

NZÚ RD
- podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021
- Oblast podpory A / zateplení střechy, zateplení fasády
- instalace kondenzačních plynových kotlů není podporována (fosilní paliva)
- vyžaduje zpracování projektové dokumentace RD + energetického hodnocení RD před úpravami a po úpravách (dotováno 25tisKč)
- je třeba splnit požadavky na minimální úsporu energií a parametry na měněnou obálku budovy (splnění požadavků lze vyhodnotit až po provedení tepelnětechnických výpočtů / ale pokud jste zateplovali střechu a fasádu, snížení energetické náročnosti budovy je pravděpodobně v souladu s minimálními podmínkami na úspory)
- dotace se proplácí ve výši 50% způsobilých nákladů po realizací opatření