Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.23 / dotaz č. 153990
Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou o radu jak nejlépe odolat zvyšujícím se cenám energií. Jsem seniorka, 69 let a ziji sama ve starším rodinném domku. Ráda bych využila možnost dotací v rámci Nové zelené úsporám light a nechala zateplit domek. Vzhledem k tomu, že se jedná o domek cca 100 let starý, s vlhkým sklepem, nejsem si jista, zda by zateplení nepřineslo jiné komplikace. Uvažovala jsem ještě o možnosti zateplení stropu na půdě. Okna a vchodové dveře mám plastové, cca 10 let staré.
Uvítala bych radu, jak se nejlépe rozhodnout, aby výsledek přinesl kýžený efekt.
Zdravím Vás, program Nová zelená – laght zateplení domu podporuje, jak obvodových stěn domu, tak i zateplení stropu pod půdou. Co týká zateplení obvodových stěn, tak samozřejmě by bylo dobré nejprve vyřešit vlhnutí zdiva. Pokud zateplíte vlhké stěny, voda ve stěně bude stoupat výše a bude vystupovat na povrchy stěn uvnitř objektu, neboť dnešnímu přirozenému odvětrání vlhkosti ze stěn na vnější straně domu bude zateplením zabráněno.
Zateplení stropu pod půdou, resp. podlahy na půdě, lze doporučit i u starších objektů. Dle podmínek dotačního programu Nová zelená úsporám – light je potřeba zatepli minimálně izolací 300 mm, při použití izolantu se součinitelem tepelné vodivosti 0,04 V/mK. Při použití izolantu s nižším součinitelem teplené vodivosti je možné tloušťku izolace snížit, vždy však musí být teplý odpor izolace ve stropě pod půdou na min. na hodnotě 7,5 m3K/W. Doporučují kontaktovat nejbližší středisko EKIS, kde vám mohou konkrétně pomoci s provedením zateplení i s případným podáním žádosti o dotaci. Jejich seznam nalezněte na stránkách https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis.
Odpovídá:  Ing. Pavel Koníř - EKIS Ústí nad Labem Drakisa tisk