Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.2.23 / dotaz č. 154131
Dobrý den, potřebuji spočítat spalinovou cestu pro Kamna Thermorossi Arhea-F EVO 5 s nominálním výkonem 16,4kW, účinností 92,2%, teplotě spalin 153°C, požadovaného tahu 14Pa, hmotnosti spalin 8,2g/s. Momentálně se na místě instalace nachází krbová vložka napojená na stávající komín z keramických segmentů neznáme značky, průměru 18cm, s účinnou délkou 4,5m. Děkuji
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý keramický komín neznámého výrobce (do výpočtu dosazen tepelný odpor komínové konstrukce 0,4 m2.K/W). Přívod vzduchu ke spotřebiči je zajištěn z místnosti. Výpočtem byla ověřována dimenze komínu s keramickou vložkou DN 180 mm (dle požadavku tazatele), do kterého budou připojena krbová kamna Thermorossi Ardhea-F EVO 5. Jmenovitý výkon 15,1 kW, příkon 16,38 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 153°C, hmotnostní průtok spalin 8,2 g/s a požadavek na tah 14 Pa. Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 4,5 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 180, při účinné výšce 4,5 m je splněna teplotní podmínka, ale není splněna tlaková podmínka. Vyšla nízká rychlost proudění spalin. Normovaná hodnota 0,5 m/s.
Tlaková podmínka není splněna o 2 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 5,2°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,38 m/s.
Spotřebič není připojen na externí přívod vzduchu, proto je ve výpočtu počítáno s tlakovou ztrátou na přívodu vzduchu 4 Pa. Pokud by byla kamna připojena na CPV, tlaková ztráta by byla při horizontálním vedení vzduchu 0 Pa.
Výrobce spotřebiče deklaruje poměrně nízkou teplotu spalin na hrdle spotřebiče. Pro tlakovou podmínku platí, že čím větší teplota spalin, tím lepší tah.
Tlakovou podmínku obecně zlepšuje výška komínu. Čím vyšší komín, tím lepší tah.
Doporučujeme prověřit možnost napojení kamen na externí přívod vzduchu, případně zvýšení komína.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk