Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.2.23 / dotaz č. 154170
Dobrý den, jako projektová firma řešíme novostavbu čtyř podlažního bytového domu (8 bytů) a investor by pro vytápění a ohřev vody rád využíval plyn.
Chtěl jsem se poradit, zda z pohledu PENB lze tomuto požadavku vyhovět bez instalace FVE nebo zda bude instalace FVE nutná. Popř. zda vůbec dle zkušeností s novostavbami není plyn pro PENB vyhovující.
Budova bude kvalitně zateplená novostavba v horské oblasti (tepelná ztráta cca 30 kW)

Děkuji
Dobrý den,
požadavky na novostavbu budovy z hlediska energetické náročnosti stanoví vyhláška 264/2020 Sb. a prokazuje se Průkazem energetické náročnosti (PENB).
PENB pro novostavby vyžaduje vyhovující výsledek ve třech kategoriích:
- průměrný součinitel prostupu tepla,
- měrná celková dodaná energie,
- měrná neobnovitelná primární energie.

Výsledky výpočtu PENB jsou značně individuální, záleží na kvalitě zateplení obálky budovy a navržených technologiích.
Vyhovujícímu výsledku určitě pomůže velmi kvalitní zateplení, dále např. instalace nuceného větrání s rekuperací a určitě obnovitelné zdroje energie.

Limitujícím kritrériem ve velké části novostaveb bývá z hlediska PENB neobnovitelná primární energie. Ta se dá vylepšit navržením obnovitelných zdrojů energie, jedním z nichž je právě fotovoltaická elektrárna.

Zda bude nutná instalace fotovoltaiky, pokud je zdrojem plynové vytápění, nelze říci jednoznačně, ale pravděpodobnost nutnosti její instalace je VELMI vysoká.

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk