Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.23 / dotaz č. 154549
Dobrý den.
Na konci loňského roku semii podařilo svépomocí zrekonstruovat dům po prarodičích. Nyní se zaměřuji na zevnějšek domu. Je to asi 80 let starý cihlový dům s obvodovými stěnami 45cm.Hledám tedy způsob zateplení,takový aby byl idealně paropropustný. Samozřejmě mě zajímá i možnost čerpání dotací.Budu rád za jakekoli poradenství.
Děkuji za odpověd
Odpověď na dotaz č. 154549 je následující:
Tazatele zajímají dva problémy, a to:
1.: Technické řešení koncepce zateplení rodinného domu
2.: Možnosti dotačních programů

K bodu 1 podávám následující odpověď: otázka technického řešení zateplení musí být řešena tak:
- aby se maximálně snížila tepelná ztráta budovy: tímto technickým opatřením se sníží nejen potřeba energie v budově, a tím se dosáhne úspory i provozních finančních prostředků uživatele budovy.
- aby nedocházelo ke kondenzaci vodních par při průniku z interiéru obálkou budovy do venkovního prostředí: resp. teplota unikajících vodních par obálkou budovy z interiéru budovy do venkovního prostředí se musí udržet na takové hodnotě, aby nedocházelo ke kondenzaci unikajících vodních par uvnitř obálky budovy. Jinými slovy: při průniku vodních par obálkou budovy (z interiéru budovy do venkovního prostředí) nesmí dojít k takovému poklesu teploty unikajících vodních par, při které by bylo dosaženo rosného bodu. Pokud bude při průniku vodních par obálkou budovy dosaženo rosného bodu, tak pronikající vodní pára začne kondenzovat a na vnitřním povrchu venkovních zdí se mohou tvořit plísně.
Technické zásady návrhu zateplení venkovní zdi obálky budovy jsou následující:
- navržená tloušťka tepelné izolace musí být namontována k venkovní ploše obvodové zdi obálky budovy. Tím bude dosaženo toho, že vodní pára pronikající obálkou budovy z interiéru budovy směrem do venkovního prostředí je v plynné fázi, tudíž nezkondenzuje. Děje se tak proto, že tepelná izolace je namontována k venkovní ploše obálky budovy, a proto je tím výrazně zabráněno ochlazování teploty vodních par unikajících z interiéru budovy (nebude dosaženo rosného bodu).
- pokud navržená tloušťka tepelné izolace je namontována ke vnitřní ploše obvodové zdi obálky budovy (tj. ze strany interiéru), tak vodní pára pronikající obálkou budovy z interiéru budovy směrem do venkovního prostředí projde vnitřní tepelnou izolací, a ve spáře mezi touto tepelnou izolací a venkovní obvodovou zdí obálky budovy dojde k výraznému ochlazení vodní páry. Proto dojde ke kondenzaci pronikající vodní páry. Tím jsou vytvořeny podmínky k vytváření plísní ve spáře mezi vnitřní tepelnou izolací a venkovní obvodovou zdí.
Jako materiál tepelné izolace venkovních zdí obálky budovy doporučuji buď fasádní polystyren, nebo tepelně – izolační minerální rohož.

A nyní odpověď k bodu 2:
Dotační titul pro možnost čerpání dotace na výše uvedená úsporná opatření (tj. výměna současných oken a dveří) má název „Nová zelená úsporám (dále jen NZÚ)“. Tento dotační titul obsluhuje Státní fond životního prostředí se sídlem v Praze (dále jen Státní fond).
A nyní blíže k řešení možnosti dotace. Dotaci na úsporná opatření v rámci programu NZÚ patří do dotační oblasti A – Zateplení. Tato dotační oblast pamatuje na 4 skupiny podporovaných opatření:
• skupina Památky
• skupina Dílčí zateplení
• skupina základ
• skupina Komplex
Maximální výše dotace se v této dotační oblasti A získá ze spočítané plochy vyměňovaných ( a zateplovaných konstrukcí) vynásobené sazbou za metr čtvereční. Tato sazba je stanovena Státním fondem pro každou skupinu zvlášť. Z tohoto důvodu nejsem bez bližšího výpočtu energetické náročnosti Vašeho domu schopen stanovit výši dotace.
V další výkladu se zaměřím i na skupinu „Dílčí zateplení“, neboť Váš záměr může spadat do této skupiny.
V každé skupině je několik hodnotících kritérií, které musí být splněny. Jedno kritérium se týká parametrů vyměňovaných oken/dveří a ostatní se týkají domu jako celku. Tedy spíše úspory (zlepšení tepelně – technických parametrů celého domu). U těchto kritérií platí dvě pravidla.
1. Kritérium týkající zateplovaných konstrukcí nebo vyměňovaných oken/dveří, tzv. „Součinitel prostupu tepla U“
Pro okna/dveře platí, že „Uw / Ud“ musí být rovno nebo menší než 0,60-násobek požadované hodnoty součinitele prostupu tepla oken a dveří (normové hodnoty). Jinými slovy: hodnota součinitele prostupu tepla měněných oken a dveří musí být maximálně:
• 60,0 % hodnoty 1,70 W/m2K (u vyměňovaných dveří ve svislých obvodových konstrukcích budovy) – tj. 0,60 x 1,70 = 1,02 W/m2K !
• 60,0 % hodnoty 1,50 W/m2K (u vyměňovaných oken ve svislých obvodových konstrukcích budovy) – tj. 0,60 x 1,50 = 0,90 W/m2K !
Pro Zateplované konstrukce obálky budovy (stěny, podlahy, střechy, stropy.) a střešní okna platí, že součinitel prostupu tepla měněné nebo upravované konstrukce musí být menší, než 0,70-násobek požadované hodnoty součinitele prostupu tepla (normová hodnota pro daný typ konstrukce). Toto kritérium pro Vás není relevantní.

U těchto kritérií platí, že jestliže kritérium není u některé položky splněno, tak na tuto položku se pouze nebude žádat o dotaci (viz výpočet maximální výše dotace), ale o dotaci žádat lze.

2. Kritéria týkající se domu jako celku – zde platí pravidlo, že nebude-li některé kritérium splněno, tak o dotaci žádat nelze vůbec, případně se musí provést další opatření tak, aby tyto kritéria byla splněna. Tyto kritéria jsou následující:
• Průměrný součinitel tepla obálkou budovy – ve skupině „Dílčí zateplení“ není žádný požadavek poskytovatele dotace
• Minimální procentní snížení průměrného součinitele tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací opatření: poskytovatel dotace požaduje, aby minimální snížení hodnoty průměrného součinitele tepla obálkou budovy činilo 10,0 % a více!!
• Minimální snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy: poskytovatel dotace požaduje, aby minimální snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy činilo 10,0 % a více!!
• Snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy: poskytovatel dotace požaduje, aby minimální snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy činilo 10,0 % a více!!
K prokázání toho, že Váš rodinný dům bude po výměně oken/dveří splňovat tyto parametry, budete potřebovat následující dokumenty v rozsahu stanoveném Státním fondem:
- Stavební projekt prováděných opatření,
- Odborný posudek, který prokáže splnění požadovaných parametrů.
Tento dokument se skládá z:
o výpočtu energetické náročnosti budovy ve stavu před realizací opatření (před výměnou oken a dveří). Tento dokument může být PENB stávajícího stavu rodinného domu, ale nemusí.
o průkazu energetické náročnosti budovy (PENB) ve stavu po realizaci opatření (po výměně oken a dveří).
Oba dva dokumenty (projekt i odborný posudek) musí být ve shodě jeden z druhým. Nelze dodat projekt, který bude obsahovat něco jiného, než co je spočítáno v odborném posudku. Státní fond provádí kontrolu této shody a případný nesoulad vytýká a žádá nápravu.
Doporučoval bych Vám následující postup:
1. Najděte si platnou stavební dokumentaci Vašeho rodinného domu nejméně v rozsahu půdorysů všech pater (včetně sklepa, máte-li dům podsklepen), řezy se skladbami konstrukcí (podlahy, stropy, střechy), pohledy. Dále si sepište, jaké změny od postavení jste na domu provedl, např. přiteplení stropu foukanou izolací, výměna elektrokotle za tepelné čerpadlo vzduch-voda, atd. Sepište si, jaké technologie máte na domě instalovány (především zdroj tepla pro topení a ohřev teplé vody, nucené větrání s rekuperací, fotovoltaika, solární systémy, atd).
2. Oslovte energetického specialisty, který Vám zpracuje odborný posudek. Seznam energetických specialistů najdete na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu https://www.mpo-enex.cz/experti/ . Domluvte se specialistou, že nejdřív potřebujete provést výpočet, zda-li na dotaci dosáhnete (zda splníte všechna výše uvedená kritéria) a o jak vysokou částku by se jednalo. Specialista by s tímto neměl mít problém. V případě, že zjistíte, že na dotaci nedosáhnete nebo že získaná částka by byla malá a Vám by se to nevyplatilo, pak můžete spolupráci ukončit v tomto kroku a zaplatit pouze provedenou práci.
3. Najděte si autorizovaného projektanta, který Vám zpracuje stavební projekt. Požadovaný rozsah projektu je stanoven v „Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory“ Státního fondu (dostupné na stránkách NZÚ).
4. Dále si sežeňte veškeré ostatní dokumenty, které jsou potřebné pro podání žádosti (dostupné na stránkách NZÚ).
5. Zajistěte si elektronickou identitu občana. Žádost budete podávat a veškerou komunikaci se Státním fondem vést elektronicky v systému AIS SFŽP ČR.
6. Dále se řiďte pokyny ze systému AIS SFŽP ČR.

Další možnosti dotace na zateplení rodinných domů:
Pro nízkopříjmové občany je možnost využít nový dotační program s názvem „Nová zelená úsporám Light“ (dále jen NZÚ Light). Tento program je určen pro vlastníky nebo spoluvlastníky rodinného domu, nebo trvale obývané rekreační stavby, kteří splňují jeden ze dvou požadavků:
• pro vlastníky, kde všichni členové domácnosti příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně,
• nebo pro ty vlastníky, kteří v období od 12. 9. 2022 pobírali příspěvek na bydlení
Dříve, než podáte žádost:
• pořiďte si fotografie míst, která budete chtít změnit – původní okna, dveře, nezaizolovanou střechu apod. Tuto fotodokumentaci pak přiložíte k žádosti.
• dále budete potřebovat Odborný posudek navrhovaných opatření, který vám zdarma vypracují zástupci Místních akčních skupin nebo EKIS a m-EKIS.
• připravte si jakýkoliv doklad potvrzující vlastnictví bankovního účtu – může to být třeba poslední výpis z účtu, na kterém bude uvedeno vaše jméno, nebo smlouva s bankou o zřízení bankovního účtu.
K žádosti budete též potřebovat potvrzení prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení.

Závěrečné doporučení:
- k prokázání požadovaných hodnot součinitele prostupu tepla u vyměňovaných oken a dveří: v tomto případě před objednáním výroby, dodávky a montáže nových otvorových výplní doporučuji dodržení řádné garance tepelně – technických vlastností oken a dveří ze strany montážní firmy. Montážní firma musí dodat veškeré podklady, kterými budete po realizaci opatření prokazovat poskytovateli dotace splnění požadavků dotačního programu NZÚ.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Juráček - M-EKIS Brno, Ing. Zdeněk Juráček tisk