Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.23 / dotaz č. 155021
Dobrý den,

chtěl bych poradit, jak co nejefektivněji zateplit strop mezi íčkama ze sklepů do 1.NP. Uvažuji o kamenné vatě, výška cca 10-15 cm.

DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ
Dobrý den,
při stanovení optimální vrstvy zateplení je nutné mít informace, zda jsou sklepní prostory trvale větrané a jaká teplota je v těchto prostorách. Norma ČSN nám stanovuje, že pro konstrukci stropu mezi vytápěným a nevytápěným prostorem má mít hodnotu součinitele prostupu tepla U minimálně 0,6 W/(m2K) a doporučená hodnota je 0,4 (W/m2K). V případě, že sklepní prostor je trvale provětráván i v zimních měsících, tak by bylo vhodnější uvažovat strop jako konstrukci nad venkovním prostorem, kdy je požadavek normy U = 0,24 a doporučená hodnota 0,16 W/(m2K).
Každý výrobce minerální vaty má v technickém listu uveden součinitel tepelné vodivosti, ze kterého se dozvíte, jaké má vata izolační vlastnosti. Při použití vaty s parametrem 0,037 W/(m.K), pro splnění požadavku dle ČSN pro jednotlivé konstrukce, potřebujete pro dosažení hodnoty U = 0,4 použít vatu o tloušťce 100 mm ( U = 0,24 - 150 mm vaty, U = 0,16 - 250 mm vaty).
Dále je nutné si uvědomit, že pokud vata bude vložena mezi IPE nosníky, tak tyto prvky budou významně snižovat účinnost zateplení a díky svým vlastnostem se na nich může vytvářet kondenzace, tím může docházet k navlhnutí vaty a snížení jejích izolačních vlastností. Také mohou nosníky více korodovat. Určitě by bylo vhodné provést zateplení i těchto nosníků zavěšením SDK konstrukce pod tyto nosníky a vložením vaty i pod tyto nosníky.
Výrobci minerální izolace vyrábějí lamelové desky z kamenné vlny s úpravou nástřikem, které jsou určené pro tepelnou izolaci stropů nalepením.
Také je možné na zateplení u rodinných domů získat dotaci z programu Nová zelená úsporám, pokud by jste splnil dotační podmínky.
Přeji hezký den
Odpovídá:  Ing. Jiří Nejezchleba - M-EKIS Břeclav, Ing. Jiří Nejezchleba tisk