Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.3.23 / dotaz č. 155035
Dobrý den,
rád bych požádal o vypracování odborného posudku v rámci NZU-light na rodinný dům - Olomouc-Nemilany, kde bydlí moje babička.

Jedná se o dvougenerační objekt, zateploval by se strop nad 2NP (obálka budovy) a měnili by se vstupní dveře.

S pozdravem

Vážený,
všechny pokyny a postupy týkající se tohoto dotačního programu jsou podrobně popsány na web stránkách programu NZÚ Light (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/) . Tento dotační program je primárně určen pro tzv. nízkopříjmové domácnosti, kde podle „Závazných pokynů pro žadatele…NZÚ Light…“ části 2.1 …“ Může být oprávněným žadatelem o podporu pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12.9.2022 a zároveň : -žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3.stupně nebo žadatel v období mezi 12.9.2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení ( není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

V programu jsou podporována i opatření o kterých se zmiňujete a to je jak zateplení stropu pod půdou v celé ploše (dotace zde činí 50 000,-Kč, požadovaná tl. tep. izolace min. 300 mm) tak výměna vchodových dveří (dotace 18 000,- Kč/kus).

Žádost a požadované přílohy se podávají pouze elektronicky prostřednictvím portálu AIS Státního fondu životního prostředí (viz opět (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/) . Z hlediska žádosti se potřebné dokumenty v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light člení na dokumenty podávané při žádosti tj. i Odborný posudek Nová zelená úsporám Light – navrhovaná opatření a na dokumenty požadované k doložení realizace opatření tj. i Zpráva o provedených opatřeních.

Naše středisko EKIS Olomouc výše uvedené posudky a zprávy zpracovává, ale v současnosti jsme velmi vytíženi vyřizováním současných žádostí a nyní nejsme schopni odhadnout, jak budou dále žadatelé přibývat a využívat naše služby. V případě zájmu o služby našeho EKIS nás kontaktujte, abychom Vás mohli informovat o stavu vytíženosti našeho střediska EKIS v Olomouci (tel. 777 068 990, e-mailu svobodapa@volny.cz).
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc