Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.23 / dotaz č. 155650
Dobrý den , prosím o radu jaký druh vytápění zvolit místo akumulaček ve starším domku s podkrovím alespon do 2 místnosti + ohřev vody ,zbývající 4 místnosti jen temperování kvůli vlhkosti 70% když bez topení, ač dům má odizolované obvodové zdivo, střecha izolovaná 240 vata,izolované podlahy. Polovina domu podsklepená. Zatím mi projektant neudělal TZ domu.... cca 17 kw....? ale na tepelné čerpadlo ani solár nemám ani s dotací.. zbývají kamna, případně klimoška....? Bydlím tu sama, v domu pro seniory místo tak za 5 let, je mi 76. Prodat zatím nechci, kam bych šla? Do neznáma ? Asi bych psychicky nezvládla...alespoň 1 teplou místnost, kde bych mohla zimu přečkat, 1x týdně se vysprchovat.. a dům nesplesnivěl ..letošní pokus: týden bez topeni: podkroví 11°C, přízemí 13, ,koupelna 5°, vlhkost 70%...loňská spotřeba 18800kwh ...při dnešních cenách u PRE bych se nedoplatila. Užitková plocha domu 153 m2. Kuchyň+ obývák + ložnice = 132,6 m3 Podkrovi: 2 místnosti- = 2x 14m2 .sklep 24 m2, koupelna 3m2.chodba se schodištěm 14,6 m2 .nikdy nevytápěna.. Poradíte prosím? Kamna také nevím jaká . Místnosti v přízemí jsou dokola za sebou. Děkuji.











Dobrý den,
obecně je volba zdroje a typu vytápění a přípravy teplé vody ovlivněna hledisky technickými, ekonomickými a ekologickými.
Dle zaslaného popisu by instalace nového centrálního zdroje tepla znamenala potřebu vybudování nové otopné soustavy.
Vhodnost a použitelnost popisovaných decentrálních systémů (kamna a tepelné čerpadlo vzduch-vzduch = klimoška) záleží na dispozici domu a dalších technických parametrech - např. existence, umístění a technický stav komína v domě, dostupnost paliva.
Dle popisu nemovitosti je potřeba individuální přístup se zhodnocením reálných variant dle technických a ekonomických možností.
Pro konkrétní poradenství o energetických úsporách máte možnost přímo se obrátit na Energetická konzultační a informační střediska (EKIS a mobilní M-EKIS), která nabízí bezplatné poradenství o úsporách energie. Poradenství probíhá osobně či on-line. S možnostmi případných dotačních titulů Vás rovněž seznámí oslovený specialista.
Přeji pěkný den
Jan Zbíral
Odpovídá:  Ing. et Ing. arch. Jan Zbiral - M-EKIS Dobříš Ing. Zbíral
Téma:  Elektřina
tisk