Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.23 / dotaz č. 155852
Dobrý den,
nevím, zda-li jsem správně, ale potřeboval bych Normovaný výpočet spalinových cest (jaký zvolit/postavit komín).
Krbová kamna ADURO 19, jmenovitý výkon 5kW (2-7kW), kouřovod 150mm, bez CPV, účinnost cca. 80%, teplota spalin 355˚C, požadovaný tah komína 12Pa, hmotnostní průtok spalin 3.8 g/s. Odkaz na Vás jsem nalezl na https://www.apoks.cz/pro-verejnost/vypocty-online/
Děkuji za odpověď
Orientační výpočet byl zpracován pro nespecifikovaný vícevrstvý keramický komín (do výpočtu dosazen tepelný odpor komínové konstrukce 0,4 m2.K/W) a pro nespecifikovaný vícevrstvý nerezový komín (do výpočtu dosazen tepelný odpor komínové konstrukce 0,41 m2.K/W). Přívod vzduchu ke spotřebiči je zajištěn z místnosti. Výpočtem byly ověřovány dimenze DN 160 pro komín s keramickou vložkou a dimenze DN 160 mm pro nerezový komín.
Do komínu by měla být připojena krbová kamna ADURO 19. Jmenovitý výkon 5 kW, příkon 6,25 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 355°C, hmotnostní průtok spalin 3,8 g/s a požadavek na tah 12 Pa. Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Tazatel ve svém dotazu neuvádí účinnou výšku komínu. Výpočtem bylo ověřeno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 4 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenze DN 150 i DN 160, při účinné výšce 4 m, je splněna tlaková a teplotní podmínka. Vyšla nízká rychlost proudění spalin. Normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Tlaková podmínka je splněna o 7 Pa, resp. 6,7 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 37,9°C, resp. o 32,8°C. Rychlost proudění spalin u DN 150 vyšla 0,31 m/s. Rychlost proudění spalin u DN 160 vyšla 0,28 m/s
Výrobce spotřebiče deklaruje poměrně vysokou teplotu spalin, a naopak poměrné nízký hmotnostní průtok spalin. Vzhledem k vysoké teplotě spalin vychází dobře tlaková podmínka, a to i pro nízký komín. Vzhledem k nízkému hmotnostnímu průtoku spalin, vychází rychlost proudění spalin pod normovanou hodnotou. Doporučujeme ověřit technická data u výrobce spotřebiče.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk