Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.23 / dotaz č. 155968
Dobrý den, naše Bytové družstvo stojí před výměnou topného zdroje za 28 let starý atmosferický plynový kotel.
Jde o to zda jít do tepelného čerpadla nebo do kondenzačního plynového kotle. Rádi bychom TČ ale je otázkou úspora se stávající otopnou soustavou radiátory. Dům je zateplený. TZ domu známe, spotřeby plynu známe. Podle čeho se rozhodnout?
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.

U tepelného čerpadla můžete narazit na to, že v místě nebude dostatečná kapacita el. přípojky. Doporučujeme jako první krok požádat PRE o vyjádření k možnosti instalovat TČ s příkonem cca 1/3 stávajícího plynového kotle (přesnější velikost příkonu vyjde z výpočtu níže).
Dále by bylo vhodné, aby projektant vytápění přepočítal výkon stávajících radiátorů a tepelnou ztrátu místností po zateplení. Je třeba udělat několik variant výpočtu, podle teplotního spádu kondenzačního kotle, vysokoteplotního tepelného čerpadla (TČ) a běžného TČ. Podle toho se pak můžete rozhodnout, jaký zdroj zvolit, případně, zda některé radiátory vyměnit za výkonnější.
Pokud ponecháte stávající kotel jako bivalentní zdroj (případně pořídíte nový s výkonem odpovídajícím tepelné ztrátě po zateplení), můžete pořídit běžné TČ, s relativně nízkou teplotou topné vody. V době nízkých venkovních teplot pak budete vytápět plynovým kotlem. Můžete pak nechat zpracovat optimalizační výpočet, který určí, kolik tepla (a za jaké náklady) bude dodávat TČ a kolik plynový kotel.

Bohužel, ekonomické výpočty jsou zatíženy značnou nejistotou při odhadu budoucích cen energií. ERÚ navíc chystá i změnu plateb za distribuci elektřiny (od roku 2024), je tedy velmi nesnadné určit budoucí náklady na vytápění.
S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný