Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.3.23 / dotaz č. 155973
Dobrý den,

dovoluji se na Vás obrátit s prosbou o informaci, jestli jsem si sama schopná vyřídit dotaci na zateplení stávajícího 80let starého RD včetně výměny oken a dveří. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda to je možné, když budujeme svépomocí.

Ve zkratce se jedná se o RD o půdorysné ploše 80 m2 s obytným podkrovím, Jedná se o celkovou rekonstrukci - komplet nová střecha, 3-skla, zateplení podlah a obvodových stěn. Jelikož nebudeme zasahovat do nosných k-cí a nebudeme měnit vzhled budovy, tak neřešíme stavební povolení.

Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den

Sama si samozřejmě můžete vyřídit dotaci. Z pohledu administrace a podání žádosti. Jsou k dispozici video návody, které po nastudování můžete aplikovat v reálu.
V souladu s podmínkami dotace je potřeba k žádosti přiložit Projektovou dokumentaci a Odborný posudek. tyhle odborné výstupy musí zpracovat osoba oprávněná dle podmínek programu, projektant, Energetický specialista

Realizaci svépomocí můžete realizovat, dokládat budete pouze doklady o pořízení materiálu, pronájmu lešení, či o pořízení ostatních materiálů k provedení zateplení a jeho funkčnosti
Bohužel na práci, kterou nedoložíte fakturou se nebude dotace vztahovat. Výsledná dotace bude proplacena ve výši 50 % hodnoty dokladů, které doložíte k potvrzení o realizaci. Tudíž může být výsledná dotace z odsouhlasené - Alokované částky menší. Nelze ji bez potřebných dokladů obdržet v plné výši.
Každopádně pro tento rozsah je vhodná osobní prohlídka a zhodnocení záměru na co a v jakém rozsahu by jste měla nárok v rámci dotace.

Pro bližší info jsou Vám k dispozici střediska EKIS ve Vašem okolí.

https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Hezký zbytek dne

Adam Bialek