Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.3.23 / dotaz č. 156027
Dobrý den,
Rekonstruujeme starý dům (po zboreni zůstaly jenom zdi v přízemí a část skladby stropu) a uvažujeme nad vhodnym zateplením. Tloušťka zdi je 56,5cm, skladba cihla - kámen. Dle projektu je doporučená minerální vata o tl. 160mm. Přesto bychom raději volili PS, ale bojíme se, abychom dům moc neuzavreli a nevznikla plíseň. Některá okna jsou dřevěná, jinak plastová. Prosím o radu, jaký izolant a v jaké tl. zvolit? Příp. Kontakt na specialistů, který vypočte, kde se nachází rosný bod.
Děkuji moc za radu!
Dobrý den,
Nad celou problematikou bych se poradil přímo s projektantem, což je osoba autorizovaná a navíc znalá věci v místě.
Obecně: Pokud má dům problém se vzlínající vlhkostí do zdiva, že vlhne odspodu, není zateplení vůbec vhodné je a nutné provést zateplení tzv. provětrávanou fasádou.
Pokud dům nemá problém s vlhkostí ve zdivu, tak je dle mého názoru celkem jedno zda použijeme na dům PS nebo MV. Oba materiály pravděpodobně budeme uzavírat neprodyšnou omítkou a stěrkou, tudíž je jedno zda použijeme prodyšný či neprodyšný podklad.
Rosný bod se musí nacházet uvnitř materiálu a ne na kontaktu dvou materiálu (zdiva a PS/MV).
Bez jakýchkoliv výpočtů bych při zateplení izolací 100mm a více nepředpokládal možný naznačený problém s rosným bodem a kondenzací vodních par na rozhraní materiálů, tudíž bych při instalaci izolace 160mm tuto možnost rovnou vyloučil a nenechával ji ani posuzovat.
Pro bližší informace je vhodné se telefonicky obrátit přímo na některé ze středisek EKIS a domluvit si osobní schůzku.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Bohutínský - EKIS Jihlava EAV tisk