Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.23 / dotaz č. 156101
Dobrý den,
máme v úmyslu zateplit betonový strop na půdě. Půda slouží pouze pro odkládání věcí, nikoliv pro bydlení.
Na střeše je taška KM beta s fólií.
Strop je silný 34 cm, složený 20cm miako a10 cm polystyrénu.
A mám na Vás prosbu o radu, Zda je možné zateplit polystyrénem 10cm a 10 cm a na horu položit OSB desku 20 mm nebo udělat rošt a vložit vatu 10cm a 10cm a následně to zaklopit OSB deskou?
Je lepší vata nebo polystyrén?
A zda je nutné dát na zem (pod izolaci) parotěsnou fólií?

Děkuji Vám
Pěkný den přeji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Vzhledem k tomu, že stávající strop je keramobetonový, není důvod obávat se polystyrénu. Ve stávající skladbě konstrukce vlastně polystyrén již je a to jak uvádíte v tloušťce 10 cm. Z textu dotazu sice zcela nevyplývá, zda je stávající EPS položen na Miako strop a přebetonován mazaninou, nebo zda je zespodu jako podhled. Patrně ta první možnost.
Parozábranu je vhodné vložit pod tepelnou izolaci. Tedy nejlépe na nosnou konstrukci Miako. Pokud je současný EPS volně položený, nebude to problém. Pokud je přes něj betonový potěr, položil bych parozábranu na současnou podlahu. Lze provést z asfaltového samolepícího pásu. Nebo jiné folie o dostatečné parotěsnosti, Sd by mělo být alespoň150, těsně přelepené spoje apod. Poté 2x EPS 100 pro podlahy tloušťka 10 + 10 s přeložením přes spáry a OSB desky. Spáry by měly být těsné.
Pokud jde o tepelnou izolaci a požadavky, tak navržená tloušťka celkem 20 cm (+10 cm stávající) je dostatečná - normativní požadavky jsou udávány závaznou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Ta stanovuje pro strop pod nevytápěnou půdou minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,15 až 0,10 (W/m2.K). Celkem 30 cm je na nízkoenergetické hodnotě. Pouhých 20 cm by bylo U na hodnotě doporučené 0,20 (W/m2.K).
Použití vaty s křížovým roštem není rovněž problém, tepelná izolace bude cca stejná, předpokládal bych, že je to dražší řešení.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk