Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.3.23 / dotaz č. 156279
Dobrý den, koupili jsme loni nový byt, ve kterém je problém s vlhkostí. Prodávající nám tvrdí, že byt je užívám první zimu, kdy hrubá stavba nestihla vyschnout. Domnívám se, že projekt nevyřešil správně větrání bytové jednotky. Nucený odtah vzduchu je pouze u WC a koupelny (podle mého laického názoru nedostatečný-slabý ventilátor). Ve vstupní chodbě nebyly zrealizovány vnitřní dveře - chodba je bez zádveří a v zimním období na dveřích namrzala kondenzující voda. Nyní, když už nejsou tak nízké teploty, jsou dveře přes den trvale otevřeny.
Mohla bych Vám zaslat technickou zprávu a půdorys s řezem bytového domu? Chtěla bych získat Váš posudek a doporučení ke zlepšení situace.
předem Vám děkuji.
Dobrý den,
vysychání nově realizované stavby není dobré podcenit. Během výstavby probíhá množství tzv. "mokrých" procesů (vnitřní omítky, roznášecí vrstva podlahy, atd.) a návaznost dalších prací musí probíhat podle technologických předpisů.
Pokud v bytě nemáte nevrženo nucené větrání (pro celý byt), je nutné větrat přirozeně okny, doporučuji min, 2x deně.

Vámi popsaný problém s vchodvými dveřmi mi přijde závažný, doporučuji tedy osobní konzultaci, kde bychom problematiku probalali komplexně.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk