Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.23 / dotaz č. 156674
Vážení,
Jsem bývalým majitelem rodinného domu. Současnými majiteli jsou moje děti, kteří obývají v domě samostatné byty, stejně jako já. Dcera bydlí sama se synem ve střídavé péči, má invaliditu 3. stupně a obracím se na Vás jejím jménem. Rodinný dům byl postaven pravděpodobně r. 1939 byl v 90. letech zateplen 6 cm polystyrenu, strop v hlavních místnostech v 1. patře je zateplen 10 cm polystyrenu, byla osazena eurookna, hlavním zdrojem tepla a TUV je tepelné čerpadlo, v letošním roce jsme realizovali FVE 10 kWt s úložištěm 10kWh s využitím dotace.
Problém, který musíme řešit nyní je izolace podlahy balkonu (terasy) která je současně stropem místnosti, jež byla zřejmě původně zamýšlena jako technická místnost, avšak později změněna na koupelnu. Celková plocha balkonu je 8 m2. Z celkové tloušťky verandy jsme provedli sondu do hloubky 20 cm. a našli jsme složení: dlažba, tekutá izolace, beton, slabý beton, izolace zřejmě térovým papírem, beton. Pod spodním betonem jsou zřejmě trámy, pod nimi prkna, rákos a omítka. Problémem je podle našeho názoru nedostatečná tepelná izolace a možná také izolace proti vodě stropu koupelny (podlahy balkonu) kde se opakovaně drží plíseň. Stavební firma nabídla celkovou renovaci včetně tepelné izolace 8 cm polystyrenu za 50 000,0 Kč bez bouracích prací a likvidace vybouraného materiálu.
Můj dotaz zní:
Je možné část nákladů pokrýt dotací " NZÚ light" ?
Předem děkuji za radu a jsem schopen doplnit informace nebo se celkem kdykoliv dostavit osobně na konzultaci.
Dobrý den,

obávám se, že v tomto případě nejsou splněny podmínky dotačního programu NZÚ light ve dvou bodech - osoby v domácnosti (1) a zateplení pouze podlahy balkonu (2):

Nejprve definice rodinného domu, ve Vašem případě vícebytového - cituji ze Závazných pravidel NZÚ light, kap. 9., příslušnou část definice rodinného domu pro Váš případ: "pro účely programu za rodinné domy jsou považovány stávající, řádně dokončené, v katastru nemovitostí evidované vymezené bytové jednotky, viz definice (míněna je jednotka evidovaná v KN), v rodinných a bytových domech, s řadově uspořádanými bytovými jednotkami, které svoji stavebně technickou konstrukcí a účelem užívání odpovídají řadovým rodinným domům, a nemají společné prostory a tyto bytové jednotky stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídají rodinnému domu." Váš dům ovšem má společné prostory pro jednotlivé byty a nemá řadově uspořádané bytové jednotky, takže jej je nutné brát jako celek (jednu domácnost), nikoliv po bytových jednotkách.
A tedy dále - cituji definici: "domácnost tvoří krom žadatele také všechny osoby, které s žadatelem v rodinném domě trvale bydlí a podílí se na úhradě nákladů na své potřeby." Rozpor s podmínkami programu je v tom, že podpora je určena pouze domácnostem, obývaným členy splňujícími následující požadavky - cituji: "Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně." To není splněno v osobě Vašeho syna.

A pro zateplování střechy (v tomto případě pouze terasy nad koupelnou) platí - cituji: "Podmínkou pro poskytnutí podpory je zateplení celé střešní konstrukce nad vytápěnými prostory domu, s výjimkou případů, kdy není z technických důvodů možné nebo účelné zateplit celou část konstrukce. Požadovaná celková tloušťka tepelné izolace (včetně případné stávající) je minimálně 300 mm." Při Vámi popsaném řešení není splněn ani jeden z uvedených parametrů.

Dle mého názoru tedy bohužel čerpat podporu z programu NZÚ light nelze. V případě potřeby konzultace technického řešení zamýšlené úpravy terasy jsme Vám k dispozici.

Hezký den.

Jan Pašek