Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.23 / dotaz č. 156974
Dobrý den. Rodiče již mají zateplený dům, ale teď by rádi vyměnili stará okna za nová, plastová. Je možné na to mít nějakou dotaci? Nová zelená úsporám light není pro nás, jelikož nesplňují kritéria. Děkuji.
Dobrý den,
v současné době běží dotační program „klasická“ Nová zelená úsporám (NZÚ). Z tohoto programu lze čerpat dotaci na rekultivaci Vašeho rodinného domu – např. výměna oken. V rámci tohoto programu, jsou nastavena určitá kritéria, které je nutno splnit. Každý objekt je nutno samostatně posoudit.
V principu se jedná o následující postup: 1) Přizvat energetického specialistu, aby provedl předběžné posouzení, zda je vůbec reálně se o dotaci ucházet. 2) Vypracovat projektovou dokumentaci stávajícího a návrhového stavu. 3) Vypracovat energetické posouzení. 4) Podat vlastní žádost o dotaci.
Bod č.2 může vypracovat jakákoliv autorizovaná osobo ČKAIT nebo ČKA
https://www.ckait.cz/autorizovane-osoby
https://www.cka.cz/svet-architektury/architekti-a-projekty/seznam-architektu
Bod č.3 může vypracovat pouze energetický specialista
https://www.mpo-enex.cz/experti/
Bod č.4 – vlastní žádost můžete podat sama nebo přes agenturu zabývající se touto problematikou

NZÚ v dnešní podobě, jak ji známe bude ukončena 30.06.2023. Následně během září 2023 bude otevřena upravená NZÚ, ve které mají být mírnější podmínky a další rozšířené zvýhodnění. Nové podmínky a případná zvýhodnění nejsou prozatím k dnešnímu dni známa. Mají být všem uveřejněna před uzavřením stávajícího programu.