Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.23 / dotaz č. 157036
Dobrý den,
během loňské a letošní zimy mně začaly plesnivět vnější zdi nahoře u stropu ve spoji sádrokartonových podhledů a zdí a rohy. Zeď v těchto místech je znatělně studenější než v nižších úrovních. Barák je zvenku zateplen polystyrenem tl. 7 cm. Kontroloval jsem jak je provedeno zateplení věnců z vnitřního prostoru. Skladba stropu je sádrokarton-parotěsná folie, vata cca 30 cm. Věnce jsou přikryty pouze z poloviny výšky, na věnci je pozednice také bez izolace. Věnec zřejmě prochladá a zevitř mi na něm ve výše pospaných místech kondenzuje voda a vzniká plíseň. Rozhodl jsem se že to vyřeším tak, že pomocí foukané izolace zvětším vrstvu izolace o cca 20 cm (aby se do ní schovali věnce). Poptal jsem firmu na foukanou izolaci a ti mně řekli, že zateplit to není možné, protože bych tím situaci jenom zhoršil. Příčinou je to, že mám špatnou skladbu střechy nad stropem. Popíši: Nad obytným prostorem je střešní prostor bez zateplení. A jsou to krokve na kterých je proveden záklop z desek, na deskách je položena asvaltová lepenka, latě, kontralatě a betonová taška Bramac. Problém je údajně v té lepence na záklopu - je nepropustná..Vlhkost, která prostoupí izolací v místech nesprávně provedené parozábrany (taková místa tam jistě jsou) nemá kam dále odvětrávat, protože je tam ta lepenka. Odstranit lepenku a nahradit ji paropropustnou folií by znamenalo předělat celou střechu a to by stálo majlant. Můžete mi poradi co mám tedy dělat? Postačí alespoň přikrýt věnce izolační vatou? Myslím zevnitř zboku a z vrchu. Z venku jsou chráněny polystyrenem.
Za měsíc budu dodatečně do tohoto navazujícího stropu montovat rekuperační rozvody (do stávající izolace) a při tom bych provedl to doteplení věnců.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Podle toho, co píšete - a pokud jsem to správně pochopil - vidím problém v tepelném mostě vyzdívky štítové stěny, která tvoří předěl mezi zateplením obvodových stěn a stropů, resp. šikmin. To je detail v minulosti významně podceňovaný, bohužel problematicky řešitelný.
Váš dotaz je však příliš složitý na to, abychom jej mohli vyřešit takto ve formě textové zprávy, bez bližších znalostí.
Kontaktujte prosím mého kolegu Ing. Běťáka, který má sídlo v Uherském Brodě, tedy pro Vás blíže, než kdybychom to řešili přímo v kanceláři EKIS ve Veselí nad Moravou. Domluvte si s ním konzultaci, pošlete mu také fotografie, ze kterých bude více zřejmé, v čem je problém.
betak@passarch.cz, tel. 774 951 722. Váš dotaz mu zároveň předávám.
S pozdravem V. Bílek, EKIS Veselí nad Moravou
Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk