Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.4.23 / dotaz č. 157956
Dobrý den,
realizujeme zateplení rodinného domu v Praze (rekonstrukce). Můj dotaz ohledně dotace v rámci programu Nová zelená úsporám má tři části:
1) v rámci rekonstrukce došlo k výměně plynového kotle za tepelné čerpadlo vzduch/voda - na tuto výměnu asi nárok na dotaci není, je to tak?
2) v rámci zateplení domu, které momentálně probíhá, je možné žádat o dotaci po splnění všech podmínek, tzn. v případě zateplení materiálem, který není uveden v seznamu doporučených materiálů se bude dodávat produktový list (část zateplení bude minerální vatou a část na nanoizolací kvůli omezení v tloušťce), přičemž o vhodnosti materiálu, a tedy i výši dotace, bude rozhodovat autorizovaná osoba, která bude z pracovávat zjednodušený projekt, je to tak?
3) na domě jsme nechal v rámci celkové rekonstrukce udělat přípravu na fotovoltaiku, ale zatím jsem nechtěl instalovat panely - je možné teď požádat o dotaci na zateplení a následně na fotovoltaiku (tzn. jsou možné na jednu nemovitost dvě dotace)?

Děkuji za odpovědi.
Dobrý den,
níže Vám zasílám odpovědi na jednotlivé body:
Odpověď 1) V této době není možné využít podporu z programu NZÚ na výměnu plynového kotle za tepelné čerpadlo

Odpovědět 2) Seznam výrobků a technologií není závazný (Seznam výrobků je uveden na https://svt.sfzp.cz/ ). Pokud využijete výrobky, které nejsou uvedeny v seznamu, doložíte při dokládání realizace dokumenty prokazující technické vlastnosti použitých výrobků, toto doložení provede odbonrík (https://novazelenausporam.cz/specialiste/). Nové výrobky je možné registrovat na webové stránce (Pro odborníky - https://novazelenausporam.cz/pro-odborniky/).
Všechny použité materiály musí splňovat legislativní požadavky pro uvedení výrobku na trh České republiky.

3) Ano je možné mít více žádostí na jednu nemovitost, pro tento postup platí určitá pravidla, ale zmíněná oaptření v otázce 3) je možné rozdělit do více žádostí. Toto rozdělení doporučuji konzultovat se specialistou, který bude zpracovávat projekt a podání žádosti na NZÚ. Za kombinaci opatření je možné získat kombinační bonus, viz https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/, Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory programu Nová zelená úsporám v rámci Národního plánu obnovy RODINNÉ DOMY - 4.6.2 Kombinační bonus

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk