Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.4.23 / dotaz č. 158052
Dobrý den,

Rádi bychom zateplili náš rodinný dům (100 let starý) a využili na to dotace NZÚ. Jedná se o zateplení fasády, podkroví (šikmá střecha) a části střechy, která je plochá. Ač se snažíme informace hledat sami, nejsme si úplně jisti, co vše je nutné vykonat (jak z hlediska samotného zateplení – např. použitého materiálu, tak z hlediska různých formalit), abychom měli jistotu, že splníme podmínky pro získání dotace. Bylo by možné nám s tímto poradit?

A ještě doplňující dotaz: je možné si nějaké části dělat svépomocí (a dokládat např. jen faktury za materiál), nebo musí být vždy najata firma, která provede práci celou? (popř. jak staré tyto doklady mohou maximálně být, aby se na ně dotace vztahovala).

Děkuji za Váš čas
Dobrý den,

Váš záměr spadá do oblasti podpory NZÚ Rodinné domy, Oblast A - zateplení. Je třeba zdůraznit, že provedeným zateplením je třeba dosáhnout minimálně následujících parametrů:
- ≤ 0,7-násobek hodnoty součinitele prostupu tepla pro daný typ konstrukce v obálce budovy, na které je prováděno opatření (ve Vašem případě střešních konstrukcí) a návrhovou teplotu v posuzované zóně budovy;
- minimálně 10 % snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací opatření;
- minimálně 10 % snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy v MWh/rok;
- minimálně 10 % snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy v MWh/rok;
zjednodušeně jde o dosažení energetických úspor ve výši nejméně 10 %. Nejsem si jistý, zda je tento cíl dosažitelný pouhým zateplením střechy. Na stránkách MPO ( https://www.mpo-enex.cz/experti ) je k dispozici seznam energetických specialistů; vyberte si vhodného z blízkosti Vašeho bydliště, který toto posoudí a zpracuje Vám nezbytný posudek a podklady k žádosti.

Materiál zateplení není přímo definován, je ale třeba, aby takový výrobek byl buď zapsán v Seznamu výrobků a technologií (SVT - viz https://svt.sfzp.cz ), nebo je třeba doložit jeho technické parametry.

Podmínkou vyplacení dotační podpory je doložení realizace úsporných opatření - je třeba doložit smlouvy, daňové účetní doklady a doklady prokazující realizaci opatření dle schválené žádosti. Ve Vašem případě se jedná o následující doklady:
- Faktury včetně zálohových a příloh (rozpočty, dodací listy apod.), které splňují zákonné náležitosti, musí být vystaveny výhradně na jméno žadatele nebo jiného spoluvlastníka domu, který je předmětem žádosti o podporu.
- Potvrzení o úhradě – pro bezhotovostní platby je dokladem o úhradě potvrzení o odchozí úhradě, či výpis z bankovního účtu.
- Závěrečná zpráva odborného technického dozoru - máte povinnost zajistit odborný technický dozor nad prováděním stavby.
- Aktualizovaný odborný posudek (dokumentace skutečného provedení), pokud v průběhu realizace došlo ke změnám s vlivem na energetické hodnocení stavby nebo jiným podstatným změnám oproti stavu při podání žádosti.
- Dokumenty prokazující technické vlastnosti použitých výrobků – předkládají se pouze u výrobků, které nemají uvedený SVT kód nebo nejsou registrovány v Seznamu výrobků a technologií (SVT).

Práce lze provádět svépomocí, ale bez nároku na jejich uhrazení. Jak vyplývá z výše uvedeného seznamu podmínek pro vyplacení podpory, realizační výdaje musí být podloženy fakturou nebo jiným průkazným dokumentem. Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021 - doklady nemohou být starší. Do přímých realizačních výdajů tedy nelze zahrnout výdaje na práce prováděné svépomocí nebo formou sousedské výpomoci.

Hezký den.

Jan Pašek