Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.4.23 / dotaz č. 158154
Vážený pane doktore, vlastníme starý dům s původními šroubovacími okny, bez zateplení se starým kotlem na tuhá paliva. Dům jsme koupili cca před rokem a půl. Vzhledem k finanční náročnosti koupě a celkových nákladů, bychom rádi požádali o dotaci na výměnu oken, zateplení fasády, popřípadě tepelného čerpadla. Nepatříme mezi nízkopříjmové rodiny, abychom mohli požádat o zelenou úsporu (dle kritérii se jedná o velmi nízkopříjmové občany). Na druhou stranu nemáme natolik velký příjem, abychom jsme si mohli dovolit tak vysokou investici. Mohu se prosím zeptat a požádat o radu, zda jsou i jiné možnosti dotačních programů?
Mockrát děkuji.
Dobrý den,
V současné chvíli lze využít pouze v takovémto případě standardní dotaci - "Novou Zelenou Úsporám", kde žadatel může dostat pouze 60ti procentní výši dotace z uznatelných nákladů na jednotlivé úsporné investiční náklady.

Veškeré informace lze získat na stránkách https://www.nzu.cz/

Tato dotace vám může výrazně pomoci při financování úprav domu a může pokrýt až 60 % nákladů. V některých případech budete muset projekt přizpůsobit podmínkám, za nichž je dotace poskytována. To v praxi znamená používat nové, kvalitnější výrobky a materiály, realizovat dostatečný rozsah opatření tak, aby byly splněny podmínky pro vybranou oblast podpory.

Nabídka variant podpory je poměrně široká a díky tomu by většina projektů měla najít tu svou oblast podpory, ve které získají dotaci. Předpokladem pro získání dotace je splnit požadavek na minimální úsporu energií.

S každou dotací je spojena určitá finanční spoluúčast. Na začátku platíte vše sami a peníze vám přijdou na účet až poté, co rekonstrukci ukončíte a vše řádně doložíte. Počítejte tedy s tím, že musíte mít vlastní finanční prostředky nebo vhodný úvěr, ze kterého bude čerpat prostředky na úhradu nákladů během realizace.

Ve Vašem případě, pokud chcete žádat o dotaci na výměnu oken, zateplení fasády a osazení tepelného čerpadla doporučuji, ať si najdete projektanta a energetického specialistu, který Vám projekt i posudek k NZÚ zpracuje.
Než se pustíte do samotných prací, doporučuji zjistit si podmínky, za kterých je lze dotovaná opatření realizovat.


S pozdravem. Sýkora
Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora - M-EKIS Ostrava, Ing. David Sýkora, Ph.D. tisk