Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.4.23 / dotaz č. 158198
Dobrý den,

dostali jsme dotaci v programu Nová zelená úsporám Light 150 000 kčs na zateplení domku. Jako podmínka je tam uvedena tl. izolace min.20 cm polystyrenu ,nebo jiné izolace stejných vlastností. Máme dům postaven ze šedivých silikátových tvárnic o tl. 30 a 40 cm. Mám obavy, že okna při této síle budou příliš utopená, Mohu použít slabší izolaci ?




Vážený pane,
podmínkou dotace NZÚ Light je 200 mm tepelné izolace na fasádě domu. Pokud se mění současně i okna, navrhuje se nové osazení oken, blíž k líci vnějších stěn domu. Staré zdivo se jako tepelně izolační v tomto případě neuvažuje, pokud nemáte ověřené jeho tepelně technické parametry. Může mít i 3 až 5 krát nižší tepelný odpor než má zateplení vatou nebo polystyrenem.
Je potřeba prověřit na místě, jak jsou stará okna osazená a jak jsou okenní otvory profilovány. Lze zvážit i vhodnost vybourání starých oken a jejich osazení do tepelně izolační vrstvy, případně výměnu oken za nová nebo za okna s trojsklem. Pokud jsou okna starší, vyplatila by se i jejich výměna za modernější, s kvalitnějším rámem, třeba s polovičním koeficientem tepelné vodivosti než u původních oken.
Dnes je běžným fasádním zateplovacím standardem polystyrenová deska či minerální nebo skelná vlna o síle 15 až 20 centimetrů. Je zde samozřejmě otázka, jak řešit některé stavební detaily v rámci masivního zateplovacího systému, aby byly přijatelné jak vzhledově, tak i technicky a hlavně aby byly funkčně co nejlépe zpracované. Je třeba zvážit i možnosti zachování optimálního průchodu světla do místnosti, kdy nadměrně zapuštěná okna zmenšují prosvětlovací plochu a z vnější strany působí nepřirozeně.
Již několik let se používá metody „vykonzolování okna před nosné zdivo“. Tím se dosáhne jak tepelně-technického, tak i estetického záměru. Umístění okna do tepelné izolace je dnes již rutina a zlepšuje vlastnosti celého okenního otvoru. Umožňuje i osazení předokenního stínění. Otestované systémy pro předsazenou montáž oken a dveří garantují dostatečnou únosnost, vzduchovou neprůzvučnost, minimální tepelné mosty a dlouhou životnost.
Hlavními normově stanovenými tepelně-technickými parametry jsou součinitel prostupu tepla a hodnota nejnižší povrchové teploty v místě okenní výplně. V posledních letech totiž dochází k postupnému zpřísňování požadavků na prostup tepla obvodovými konstrukcemi i okny. Nové systémy pro předsazenou montáž oken se proto stále více uplatňují v běžné výstavbě. Nejpříznivější hodnoty součinitele prostupu tepla, kterých dnes výrobci u oken dosahují, se pohybují od 0,7 do 0,8 W/(m2.K), co u starých oken nikdy nedosáhneme.