Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.5.23 / dotaz č. 159114
Dobrý den,

Mám otázku - je nutné kvůli ideálnímu fungování rekuperace mít perlinku s lepidlem v interéru pro difuzní uzavřenost?

Kontext:
Rekonstruuji stary byt (cca rok 1940, 3 metry stropy, 125 m2, v patře mezi byty, 50 cm tluste zdi, bez zateplení - je teoreticky možné možné, že k němu dojde, ale až v delším horizontu) a řeším omítky. Rekonstrukce je vzhledem původním stavu bytu totální, omítka je na cihlu (cihly jsou misty plne a místy duté děrované) a sparu vyčištěná, jak to má být. Firma mi doporučuje udělat jadrovou vapenocementou omitku, na ni perlinku s lepidlem plošně a na ni tenkou vrstvu sádrové omítky (aby to navazovalo, budu mít příčky z SDK, jinak bych se nebránil i VP). Perlinku docela chápu, je zde mnoho přechodů apod, byť ne uplně všude. To však difuzně uzavře omítku. Je zde však argumentace, že pro rekuperaci je difuzní uzavřenost nutná. Stropy a podlahy již difuzně uzavřeny jsou nebo budou.

Ještě mne napadají varianty:
* síť místo perlinky s oky cca 1 cm
* dražší lepidlo, které má nizky difuzni odpor
* jednovrstvá strojní omítka (to by však bylo nejspíš příliš drahé, podklad je nerovný - tipuji finální hloubku omítky cca 2-3 cm)
Dobrý den,
obecně je pro správné fungování rekuperace (Systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla) zásadní dodržet těsnost obálky, aby nedocházelo ke snížení účinnosti celého systému, nežádoucímu neřízenýmu provětrávání netěsnostmi. Cílem je, aby veškerá výměna vzduchu byla realizována přes výměník tepla a úspory energie byly co nejvyšší.

Prostor větraný pomocí rekuperace tedy musí být vzduchotěsný nemusí být, ale difůzně uzavřený.
Difůzně otevřená konstrukce umožňuje prostup "pouze" vodních par.
Je nutné řadit jednotlivé vrstvy obvodového pláště směrem do exteriéru, tak, aby jejich hodnoty difuzního odporu postupně (ve směru ven) klesaly, a aby tak páry nikde v konstrukci nestagnovaly.

Pro vzduchotěsnost obálky je nutné zajistit aby nevznikaly trhliny a netěsnoti, předpokládám tedy že Vám je doporučováno stavbení lepidlo s armovací síťovinou z tohoto důvodu.
Obecně tedy není použití stavebního lepidlo s armovací síťovinou špatné řešení, u renovací je ale vhodné posoudit každou skladbu individuálně.
Pro správnou volbu jednotlivých vrstev ve skladbě, doporučuji kontaktovat výrobce jednotlivých materiálů a zkonzulotovat s nimi vhodnost použití ve Vaší skladbě.

S ohledem na požadavek vzduchotěsnoti je nutné pohlídat opracování detailů a prostupů skrze obálku (např.: těsnící okenní pásky v celé připojovací spáře otvoru, seřízení oken, opracování prostupu potrubí, atp.)

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk