Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.23 / dotaz č. 159329
Mám dotaz na akci Zelená úsporám, na získání dotace pro Tepelné čerpadlo. Firma nám neúspěšně vyřizovala dotaci na tepelné čerpadlo. Můj dotaz je, jak dlouho po realizaci můžeme ještě dodatečné žádat o dotaci na tepelné čerpadlo?
Dle Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory programu Nová zelená úsporám v rámci Národního plánu obnovy RODINNÉ DOMY platných ke dni 1.6.2022:
Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021. Lze samozřejmě žádat i zpětně po realizaci.
Celková výše podpory na jednu žádost je omezena na max. 50 % celkových přímých realizačních výdajů. V případě využití některého z dotačních bonusů dle kap. 4.6 je celková výše podpory omezena na max. 60 % celkových přímých realizačních výdajů. Výše podpory pro jednotlivá podporovaná opatření nesmí přesáhnout doložené přímé realizační výdaje pro danou podoblast podpory.

Dle Tiskové zprávy na www.novazelenausporam.cz ze dne 24.3.2023:
Nejdéle běžící dotační program MŽP a SFŽP ČR na podporu energeticky úsporného bydlení – Novou zelená úsporám – čekají od září výrazné změny. Dotace budou dostupné pro více domácností, cesta k penězům se zjednoduší a program nově nabídne prostředky i na výměnu nejstarších plynových kotlů za tepelná čerpadla. Příjem žádostí za současných podmínek skončí 30. června 2023, ve vylepšené podobě se opět otevře od září.
Příjem žádostí ve stávající etapě Nové zelené úsporám bude ukončen 30. června 2023. Po krátké technicko-provozní přestávce nutné k implementaci zjednodušených postupů bude spuštěna nová etapa programu a příjem žádostí se opět otevře od září 2023. „Všem žadatelům, kteří mají rozpracované projekty dle stávajících podmínek, doporučuji, aby své žádosti podali do konce června letošního roku,“ nabádá Petr Valdman s tím, že bližší podmínky podpory v nové etapě rezort postupně představí během jara.

Další možností (v případě že jste nízkopříjmová domácnost) je využít Kotlíkových dotací administrovaných příslušnými krajskými úřady.