Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.23 / dotaz č. 159334
Dokončujeme nyní několik bytových domů kde předsazené vertikální nosné zdi balkonů (někdy též nazývané "žiletky") jsou pevně spjaty se zateplovanou obvodovou zdí a pro naprosté odstranění tepelného mostu je potřeba zateplit i tyto konstrukce, které jsou však vyjmuty z dotovaných ploch.
Kam tyto plochy máme doplnit, aby na ně byla poskytnuta dotace? Podle našeho odborného názoru je vhodné, aby tyto konstrukce zatepleny byly. Ale při současných cenách ETICS domy ze zateplení těchto konstrukcí ustupují, pokud by na ně nebyla přiznána dotace.
Obecně se jedná o to, že ve většině případů je reálná plocha zateplení okolo dvojnásobku plochy, která je dotovaná. Samozřejmě, že se najdou bytové domy, kde to vychází s rozdílem +/- 10%, ale to se jedná pouze o domy, kde balkony nebo lodžie nemají vliv na tepelné mosty. U zděných budov je však realita zcela odlišná.
Obdobně se tento dotaz týká i dalších konstrukcí na budově, například zateplení soklu a dalších ploch mimo obálku budovy.
ODSTRANĚNÍ TEPELNÝCH MOSTŮ při zateplování obvodových konstrukcí budov je nejen "vhodné", ale nezbytné i z hlediska splnění podmínek VYHLÁŠKY č.268/2009Sb. Vyhláška o technických požadavcích na stavby... bez ohledu na skutečnost, zda to někdo kontroluje nebo vyžaduje.
§ 10 Všeobecné požadavky pro ochranu zdraví, zdravých životních podmínek a životního prostředí
(1) Stavba musí být navržena a provedena tak, aby neohrožovala život a zdraví osob nebo zvířat, bezpečnost, zdravé životní podmínky jejích uživatelů ani uživatelů okolních staveb a aby neohrožovala životní prostředí nad limity obsažené v jiných právních předpisech, zejména následkem
h) výskytu vlhkosti ve stavebních konstrukcích nebo na povrchu stavebních konstrukcí uvnitř staveb,
i) nedostatečných tepelně izolačních a zvukoizolačních vlastností podle charakteru užívaných místností,

Garantem splnění Technických požadavků na stavby je vždy autorizovaný projektant a jeho osobní statečnost prosadit si autorizované řešení i na úkor nesouhlasu stavebníka se zvýšenými náklady na stavební úpravy či dokonce odmítnutí zakázky bez kvalitního vyřešení tepelných mostů.
Dtto problematika je v úrovni zajištění požadovaného větrání obytných a pobytových prostor, nad kterým při Změnách staveb stále stavební úřady přivírají oči.

DOTAČNÍ PROGRAMY - NZÚ BYTOVÉ DOMY
Stavební náklady na odstranění tepelných mostů jsou jednoznačně Způsobilým výdajem pro stanovení celkové realizační ceny dotační akce.

Na druhé straně je dotace poskytována na m2 realizovaného opatření obálky budovy, tj. odstranění tepelných mostů ve vašem případě nevstupuje do stanovení MAXIMÁLNÍ VÝŠE PODPORY PRO ZATEPLENÍ VNĚJŠÍCH STĚN
"Maximální výše podpory se stanoví jako součet jednotkových výší podpory na jednotlivé konstrukce obálky budovy, na kterých je prováděno opatření dle energetického hodnocení. Jednotkovou výši podpory stanovuje tabulka 2 Závazných pokynů. ... plochy se zde stanoví dle energetického modelu obálky budovy

Pro NZÚ BYTOVÉ DOMY Závazné pokyny platné ke dni 1.6.2022 - VÝŠE PODPORY A-ZATEPLENÍ je v tabulce 2 stanovena INDIVIDUÁLNÍ PODPORA pro
"Eliminace tepelných mostů u stávajících balkonů a lodžií" ve výši 3500Kč dle podlahové plochy balkonu/lodžie v navrhovaném stavu
(tepelné mosty svislých stěn zde nejsou individuálně samostatně řešeny)

Dle Tiskové zprávy na www.novazelenausporam.cz ze dne 24.3.2023:
Nejdéle běžící dotační program MŽP a SFŽP ČR na podporu energeticky úsporného bydlení – Novou zelená úsporám – čekají od září výrazné změny. Dotace budou dostupné pro více domácností, cesta k penězům se zjednoduší a program nově nabídne prostředky i na výměnu nejstarších plynových kotlů za tepelná čerpadla. Příjem žádostí za současných podmínek skončí 30. června 2023, ve vylepšené podobě se opět otevře od září.
Příjem žádostí ve stávající etapě Nové zelené úsporám bude ukončen 30. června 2023. Po krátké technicko-provozní přestávce nutné k implementaci zjednodušených postupů bude spuštěna nová etapa programu a příjem žádostí se opět otevře od září 2023. „Všem žadatelům, kteří mají rozpracované projekty dle stávajících podmínek, doporučuji, aby své žádosti podali do konce června letošního roku,“ nabádá Petr Valdman s tím, že bližší podmínky podpory v nové etapě rezort postupně představí během jara.