Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.23 / dotaz č. 159335
Chceme se tímto zeptat jestli můžeme čerpat dotaci na zateplení a výměnu oken. NZU Light.
Jsme oba důchodci. Bydlíme a máme trvalé bydliště v rodinném domě , který jsme loni převedli na dvě děti , které s námi nebydlí na základě věcného břemene , které je zapsáno v katastru nemovitostí.
Je třeba nejdříve prověřit OPRÁVNĚNOST ŽADATELE. V dotační programu NZÚ LIGHT může být žadatelem o podporu pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
– Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně,
nebo
– žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

RESUMÉ
Vzhledem ke skutečnosti, že jste převedli rodinný dům na děti, nejste oprávněnými žadateli, protože již nejste vlastníci rodinného domu. Oprávněnými žadateli nejsou ani Vaše děti, protože s Vámi nebydlí / předpokládám, že tedy nemají v objektu trvalý pobyt.
Pokud by měli v objektu trvalý pobyt, museli by splnit podmínku nízkopříjmovosti, tj. museli by pobírat důchod nebo příspěvek na bydlení.