Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.23 / dotaz č. 160005
Dobrý den,
zdemolovali jsme původní velmi starý řadový RD a bezprostředně po demolici jsme zahájili výstavbu nového řadového RD. Nový RD stojí na místě původního. Energeticky vztažná vytápěná plocha původního RD byla cca 60m2, u nového RD je to cca 200m2. Součástí PENB (klasifikační třída "B") i projektu je mimo jiné i FVE (s ukládáním do baterií), kondenzační plynový kotel, bez rekuperace, venkovní žaluzie, zateplení,... (stavební povolení vydáno 4/2022). Dále mimo projekt bude realizováno i využití dešťové vody na zálivku a splachování.

Máme prosím nárok na dotace na FVE, případně na jaké další dotace máme nárok? Dle nás se na naši situaci stanovuje ustanovení v ods. 2.2. písm. C. v podmínkách NZÚ pro rodinné domy, tedy "Pro účely programu je za stávající rodinný dům považována také stavba nového rodinného domu umístěného na místě původního, žadatelem odstraněného rodinného domu, a to za předpokladu, že energeticky vztažná plocha nového rodinného domu nepřekročí 350 m2 a k odstranění původní stavby došlo bezprostředně a v souvislosti s přípravou stavby nového domu." A podle tohoto odstavce chápeme, že z pohledu NZÚ se bereme jako "rekonstrukce" a nikoliv jako novostavba, takže bychom mohli mít nárok na některá realizovaná opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti budovy. Ovšem informace, které nám poskytují jednotlivé firmy se liší, tak nevíme jak to tedy u nás je, zda na dotace opravdu máme nárok.

Děkuji
Dobrý den,
Na základě předložených informací lze předpokládat, že se jedná o rekonstrukci objektu a bylo by možné čerpat dotaci na vše mimo instalaci kondenzačního kotle. Pro případ kombinace úsporných opatření lze také čerpat kombinační bonus.

Jedním z (možní limitujících) požadavků je také u stávajících staveb předložit trvalý pobyt alespoň jedné osoby a to min. 24 měsíců před samotným podáním žádosti.
Cituji NZÚ RD Závazné pokyny str. 60/64: https://novazelenausporam.cz/dokument/2532
stavba určená pro rodinnou rekreaci, která je využívána pro trvalé rodinné bydlení a má přiděleno číslo popisné nebo evidenční. Užívání pro bydlení je prokázáno, pokud žadatel doloží, že on sám nebo jiná osoba má v této stavbě evidován trvalý pobyt počínající 24 měsíců nebo více před podáním žádosti. Trvalý pobyt lze prokázat zápisem místa realizace v občanském průkazu nebo výpisem z Registru osob.

Dále je zde uvedena věta: Ve sporných případech stanoví kategorii stavby, pro potřeby řízení o žádosti o podporu, Fond.

Na základě tohoto znění jsem podal dotaz na projektového manažera NZÚ, zatím bez odpovědi.
Ve chvíli, kdy dostanu informaci, budu odpověď editovat a doplním.

S pozdravem,
Pavel Řehák



Dobrý den,
dostal jsem odpověď od projektového manažera přímo z NZÚ a já cituji:
,,Ano, v tomto případě můžete žádat v oblasti A – rekonstrukce.

Musíte dodat doklad o demolici, která musí být provedena bezprostředně v souladu s výstavbou nového domu (demoliční výměr).

V případě rekonstrukce můžete žádat, jak o zateplení objektu, tak na pořízení žaluzii. Na výměnu zdroje – nevím, co bylo původním zdrojem na vytápění, ale každopádně nové kondenzační kotle nejsou podporovány dotačně. O FVE byste žádat také mohl.

PENB musí být doložen pouze pro návrhový stav, ale energetické hodnocení musí být doloženo jak pro stav před (stávající), tak pro stav návrhový (nový)."

Přeji hezký den a úspěšné pořízení.
S pozdravem,
Pavel Řehák

Odpovídá:  Ing. Pavel Řehák - M-EKIS Brno, Ing. Pavel Řehák tisk