Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.23 / dotaz č. 160259
Dobrý den, pane Flašare,



potřebovali bychom spočítat tepelné ztráty na domě.

Chceme zažádat o dotaci z programu Zelená úsporám,

pokud na ni budeme mít nárok.

Dům je zděný systémem Porotherm, tloušťka obvodových zdí 40 nebo 44 cm,

přední štít je z Ytongu, okna plastová z Dolsu.

Bydlíme tu od konce roku 2007.

Děkuji za odpověď. Stojaníková, Šumperk
Dobrý den,
Začnu trochu šířeji. Z kontextu předpokládám, že se jedná o rodinný dům. Pro rodinné domy je určena dotace „NZÚ rodinné domy“, viz https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/.
Z hlediska možností opatření a stavebních úprav pro snížení energetické náročnosti Vámi vlastněného rodinného domu je širší škála možností:
- zateplení
- výměna zdroje tepla
- příprava teplé užitkové vody
- fotovoltaické systémy
- systémy řízeného větrání,
- využití tepla z odpadní vody,
- hospodaření s dešťovou a odpadní vodou,
- instalace stínicí techniky,
- zelená střecha,
- ekomobilita.
Na výše uvedené stavební úpravy a opatření pro snížení energetické náročnosti Vašeho domu je možno využít dotace z NZÚ Rodinné domy, v případě jejich kombinace je možnost získání bonusů.
Podmínky pro získání této dotace jsou uvedeny v pokynech „NZÚ RD Závazné pokyny“ – viz. https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/ . Tento dotační program podporuje i dobíjecí stanice pro elektromobily u rodinných domů.
Pro získání dotace na zateplení z NZÚ Rodinné domy musí provedená opatření splnit předepsané parametry a předepsanou úsporu dodané a neobnovitelné energie min. 10 % (viz. str. 13 dotačních podmínek).
Provedení se dokládá odborným posudkem (tedy ne jen výpočtem tepelných ztrát), obsahujícím také projekt provedení zateplení. Provedení se dále dokládá vynaloženými náklady realizace. Dotací je možno pokrýt až 50 % nákladů, včetně odborného posudku s projektovou přípravou. Rozsah odborného posudku pro zateplení je uveden v podmínkách na str. 10 – viz https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/ .
O dotaci je nutno požádat elektronicky stanovenou formou a doložit požadované podklady. K žádosti je nutno doložit souhlas případných spolumajitelů RD.
Dosažená úspora energie se v odborném posudku dokladuje autorizovaným průkazem energetické náročnosti současného stavu budovy a následně po provedených opatřeních ( to asi máte na mysli pod pojmem výpočtu tepelných ztrát).
Pro stanovení rozsahu je účelné zpravování návrhu možností energetických úspor. Doporučuji ke zvážení i širší soubor energeticky úsporných opatření – možnosti a dotační podmínky jsou popsány výše a v podmínkách NZÚ Rodinné domy.
Poznámka - na rodinný dům je určen také dotační titul programu NZÚ Light, který je ovšem dle dotačních podmínek určen pouze pro rodinné domy ve vlastnictví seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení, což z kontextu Vašeho dotazu není Váš případ.
S přáním hezkého dne
Ing. Jiří Flašar
Odpovídá:  Ing. Jiří Flašar - M-EKIS Šumperk, Ing. Jiří Flašar tisk