Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.5.23 / dotaz č. 160273
Měl bych odborný dotaz týkající se zpracování energetického auditu. V případě výstavby nové budovy, do kdy musí být první audit zpracován?
Předpokládám, že audit bude potřeba na základě překročení finančně-obchodních kritérií, nikoliv překročení limitní spotřeby. Předem děkuji za odpověď,
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.
Povinnost provést energetický audit (EA) je uvedena v zákoně č. 406/2000 Sb. Zjednodušeně - povinnost mají:
1/ tzv. velké podniky (nad 250 zaměstnanců nebo nad 1,3 mld. Kč obratu)
2/ ostatní podniky se spotřebou nad 5000 MWh/rok
3/ obce, města a státní organizace se spotřebou nad 500 MWh/rok
Pokud tedy spadáte do první kategorie (jste velký podnik), pak nově postavenou budovu zahrnete do en. auditu. Ten se zpracovává každé 4 roky. Jestliže se teprve stáváte velkým podnikatelem (např. zvýšili jste počet zaměstnanců nad 250), pak vám povinnost EA vzniká po 2 kalendářních letech. Podrobněji viz §9 odst. 1 zákona.
Pokud spadáte do druhé (nebo třetí) kategorie a en. audit už máte, mohou nastat 2 případy: Nově postavenou budovou se vám změní celková spotřeba o více než 25 %. Opět se to posuzuje za období 2 roky. V tom případě pozbývá platnost váš dosavadní en. audit (který jinak platí 10 let) a musíte zpracovat nový, kam již novou budovu zahrnete. Pokud se vám spotřeba změní méně, pak stávající audit platí a novou budovu zahrnete do auditu, který budete zpracovávat po 10 letech od předchozího. Viz §9 odst. 2 až 6 zákona.
Pokud jste dosud neměli povinnost EA zpracovat, a postavíte novou budovu, může se stát, že tím zvýšíte vaši celkovou spotřebu nad 5000 MWh/rok (resp. nad 500 MWh, jste-li obec apod.). Podle zákona vzniká povinnost EA pro subjekty, které uvedenou spotřebu přesáhnou po 2 sobě následující kalendářní roky. Pokud tedy v roce 2023 postavíte budovu, v roce 2025 vyhodnotíte, že jste v letech 2023 a 2024 překročili spotřebu 5000 MWh, pak musíte provést en. audit.
Shrnuto: Povinnost zpracovat en. audit při výstavbě nové budovy vzniká jen v určitých případech. Zda povinnost vznikla, se hodnotí po 2 kalendářních letech provozu budovy.
S pozdravem
K. Srdečný