Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.23 / dotaz č. 160602
Chci se dotázat , zda v programu zelená úsporám dotace na střešní FVE může žádat i občan jiného státu EU s trvalým pobytem v ČR.
Oprávněnost žadatele a příjemce podpory je třeba posuzovat vzhledem k aktuálně platným Závazným podmínkám jednotlivých dotačních programů. Podpora je navázána na nemovitosti na území České republiky.

NZÚ LIGHT
Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
– žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu a po dobu administrace žádosti starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo
– žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení v dané nemovitosti
Podpora se poskytuje na opatření realizovaná na rodinných domech na území České republiky.

NZÚ RODINNÉ DOMY
Žadatelem o podporu může být pouze:
- vlastník stávajícího rodinného domu,
- stavebník nového rodinného domu,
- nabyvatel nového rodinného domu (v postavení žadatele může být také zájemce o koupi nového rodinného domu, který tento zájem prokáže písemnou dohodou uzavřenou se stavebníkem nebo prvním vlastníkem tohoto domu),
- osoba, které svědčí právo stavby.
Podpora se poskytuje na opatření realizovaná na rodinných domech na území České republiky.

Prakticky však lze podávat žádosti elektronicky v AIS zejména prostřednictvím elektronické identifikace NIA ID Identity občana získané na Portále občana ČR .
Pro občany EU je v nabídce pro založení účtu v AIS např. přístup přes IIG - International ID Gateway, který přesměruje OVĚŘENÍ IDENTITY na jednotlivé členské státy EU.

Výše uvedený názor je nezávazným názorem M-EKIS poradce /energetického specialisty. Pro výklad Závazných pokynů NZÚ je třeba oslovit přímo administrátora příslušného dotačního programu SFŽP např. prostřednictvím Kontaktního formuláře na oficiálních stránkách dotačního programu.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk