Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.5.23 / dotaz č. 160725


Posílám prvotní informace:

Jedná se o dům nám. Republiky 1-5,787 01 Šumperk. Zadavatelem bude SVJ.

Záměrem projektu by bylo zateplení stropů ve všech sklepních prostorách, výměna sklepních oken. Někteří vlastníci mají obavy, že po výměně by se nadměrně zvýšila vlhkost. Děkuji a s pozdravem Tomáš Klíma, předseda SVJ.

Zdravím,

ve zkratce - pro bytové domy je určena dotace „NZÚ bytové domy“.

Dotace „NZÚ bytové domy“ poskytuje celkem širokou škálu dotačních možností – podrobněji viz. https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/ .
NZÚ Bytové domy podporuje komplexní nebo dílčí zateplení, na výměnu kotlů a kamen, environmentálně šetrné způsoby vytápění, přípravu teplé vody, zpětné získávání tepla z odpadní vody a instalaci obnovitelných zdrojů energie a systémů řízeného větrání. Čerpat příspěvek je možné také na hospodaření s dešťovou a odpadní vodou, výstavbu zelených střech a spolu se zateplením také na instalaci stínicí techniky. Program podporuje dobíjecí stanice pro elektromobily a výsadbu komunitní zeleně.
Pro dosažení dotace na zateplení je provedenými opatřeními nutno splnit předepsané parametry a předepsanou úsporu neobnovitelné energie min. 10 % (viz. str. 12 dotačních podmínek).
Úspora se dokladuje autorizovaným průkazem energetické náročnosti současného stavu budovy a následně novým průkazem energetické náročnosti po provedených opatřeních. Fyzické provedení se dokládá odborným posudkem a náklady, které se dokládají nákladově způsobilými fakturami. Dotace může být až 50 % celkových nákladů. Finanční dotace je poskytována ex-post, po provedení, žádost se podává před i po provedení, viz podmínky na odkazu https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/ .
Po předběžné obhlídce a dle zkušeností předběžně odhaduji, že zateplení stropů suterénu a výměna sklepních oken nebudou s vysokou pravděpodobností pro dosažení požadované úspory energie (dle požadavků „NZÚ bytové domy“ ve výši minimálně 10 procent ) dostačující.
Doporučuji ke zvážení širší soubor energeticky úsporných opatření – možnosti a dotační podmínky jsou popsány v přiložených podmínkách „NZÚ bytové domy“.
Obvykle je vhodné začít návrhem možných energeticky úsporných opatření ( NEO), případně projektovou studií s předběžným propočtem úspor a nákladů.
V případě potřeby doplňujících informací resp. asistence se dále ozvěte .

Poznámka: Dotaci NZÚ Light pro bytové domy nelze využít, dle dotačních podmínek je dotační titul NZÚ Light výslovně určen pouze pro rodinné domy ve vlastnictví seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení.

S přáním hezkého dne Jiří Flašar