Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.11 / dotaz č. 25577
dobrý den, ráda bych se zeptala na zkušenosti s infrapanely,
vyzkoušely jsme je, ale nemáme pocit, že by byly tak zázračné, jak výrobci uvádějí, přesto se však asi vyplatí, poradíte prosím, kde hledat další info zejm. zkušenosti,
s pozdravem a poděkováním
Vážená paní,
živě s vámi souhlasím, elektrické sálavé topné panely (http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/elektricke-infracervene-topne-panely/) nejsou žádné zázračné zařízení s nímž můžete v běžném domě dosahovat úspor v řádu desítek procent jak to někteří (neseriózní) dodavatelé tvrdí.
Otázka zda a kdy se je vyplatí instalovat nemá jednoduchou odpověď; záleží na tom o jaký dům se jedná a jaký je životní styl lidí, kteří jej obývají.
Jejich hlavní výhodou je možnost vytvoření tepelného komfortu i při poměrně nízké teplotě vzduchu a stěn. Tepelný komfort totiž závisí jednak na tom jaká je teplota vzduchu a také na tom jaká je průměrná teplota plcoch, které nás obklopují (více viz např. na http://www.tzb-info.cz/404-tepelna-pohoda-a-nepohoda, http://www.setrnebudovy.cz/component/content/article/10).
Sálavým topným panelem ( http://shop.fenixgroup.cz/k19-ecosun-salave-topne-panely) tak můžete například poměrně rychle dosáhnout tepelné pohody (byť jen v omezeném prostoru) po příjezdu do vychladlého nevytopeného domu. Sálavým topným panelem můžete kompenzovat "studené sálání" od velkého okna a pod.
Topné panely také mohou vytvářet "ostrůvky tepelné pohody" v místnostech, které z nějakého důvodu není možné dostatečně vytopit celé.
Naopak v dobře tepelně izolavaných domech kde se teplota stěn a oken prakticky neodlišuje od teploty vzduchu nepřinesou topné panely nějakou výraznou úsporu ani vyšší komfort ve srovnání s běžným topením s elektrokotlem a radiátory nebo elektrickými konvektory (http://shop.fenixgroup.cz/z288-ecoflex-el-500).
Někdy ale mohou být sálavé topné pamely s výhodou využity i v nízkoenergetických či pasivních domech s rekuperačním větráním a teplovzdušným vytápěním, když potřebujeme v některých místech zvýšit pocitovou teplotu (například pro miminko v ohrádce nebo pro babičku před televizorem) a současně zachovat nižší teplotu vzduchu ve zbytku domu.To nám sice nepřinese nějakou významnou úsporu v nákladech na vytápění ale spíše jde o zvýšení komfortu.
Nějaké zkušenosti se sálavými panely najdete např. na :
http://forum.tzb-info.cz/2910-diskuze-ke-clanku-elektricke-prevazne-salave-vytapeni-ii¨
http://www.i-ekis.cz/?akce=archiv&idp=6527
http://www.lepebydlet.cz/stavebnictvi/topeni/infrapanely/
http://www.biesse.cz/?goto=TxQu9XzT&sub=aeppQCMW&tid=aeppQCMW&lng=cz

S pozdravem Mgr.K.Murtinger

*Op280111*
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger* - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk