Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.11 / dotaz č. 25596
Dobrý den,
rád bych zateplil dům postavený v r.1985( večer je v některých místnostech kolem 23 stupnů, ráno klesne teplota někde až k 16 stupnům, dále mám problémy s tepelnými mosty, kde jsou ve štítě umístěny traverzy a tyto místa v zimě výrazně promrzají až do mistností, kde jsou vidět mokré skvrny). Bohužel nemám ani moc potuchy, jaký zateplovací systém by byl pro zateplení mého domu nejvhodnější a to především z důvodu složitější fasády, kterou mám. Dům je postaven z klasických bílých tvárnic, dole má pak v podstatě sokl, který je udělán z kamenů - sokl není rovnoměrně vysoký po celém obvodu domu, ale v rozích je zešikma vyvýšen. Celá fasáda je pak udělána z drobných kamínků (cca. v průměru 1,5cm), takže se obávám, že polystyren není možné na tuto nerovnou plochu aplikovat ( na některých místech je kamínků více, někde méně, tudíž fasáda nemá rovnoměrnou plochu). Můžete mi prosím tedy poradit, kde najdu odborníka, který by mi mohl poradit, jak dům zateplit a který systém pro zateplení by byl v mém případě nejvhodnější? Fotky pro představu, jak fasáda a dům vypadá není bohužel možné nikam připojit jako přílohu. Děkuji za odpověd.
Dobrý den,
Vámi popisované potíže se sníženým teplotním komfortem bydlení (nadměrné chladnutí konstrukcí a vnitřních prostor) s dopadem na nežádoucí výrazný pokles vnitřní teploty, svědčí o nedostatečných tepelně-technických vlastnostech konstrukcí, které tvoří obálku vytápěného prostoru. Výstavba celé řady rodinných domů probíhala svépomocí a třeba i bez dostatečného odborného dozoru. Výsledkem jsou nedořešené detaily stavby, způsobující výrazné tepelné mosty, které vedou k poruchám tepelně-technického rázu. Příkladem je popisovaná traverza ve štítové stěně. Pokud předpokládám, že traverza je ocelová, pak je to ideální místo pro tvorbu povrchové kondenzace, která vede k plísním.
Vaše rozhodnutí zlepšit tepelně-technické vlastnosti obvodových stěn a tím zároveň snížit energetickou náročnost objektu je správné. Z pozice této konzultace nelze jednoznačně navrhnout řešení aplikace venkovního zateplení. Ač je zpracování projektové dokumentace pro zateplení vnímáno jako zbytečná záležitost a vyhazování peněz, vřele toto doporučuji. Projektová dokumentace by neměla být pouhou malůvkou, která skončí v šuplíku. Měl by to být dokument, který navrhne jednoznačné řešení zateplení ve všech detailech. Těmi mám na mysli konkrétní řešení přípravy podkladu (např. osekání vámi popisovaných kamínků, odstranění diletující omítky, penetrace podkladu atd.), řešení detailů založení a ukončení zateplení (soklová část), rozsah zateplení z pohledu tepelné technicky a samozřejmě i z pohledu estetického. Projektant musí navrhnou materiálové řešení, tak aby systém byl plně funkční.
Samotnému projektu a posléze zateplení by měl předcházet stavebně-technický průzkum. Jeho součástí je i zmapování vlhkostních poměrů obvodových stěn a navazujících konstrukcí. Zateplení nelze aplikovat na vlhké stěny způsobené působením spodní vody, odstřikující vodou od okapového chodníku, vzlínáním spodní vody vlivem absence nebo poškození hydroizolačních vrstev spodní stavby, tratící kanalizací atd. Tyto závady je nezbytně nutné řešit prioritně před zateplením.
V první fázi doporučuji, vyhledat projektanta, který se na stavbu přijde osobně podívat a bude schopen alespoň předběžně stanovit možnosti zateplení, případná rizika, omezení, technologii provádění, řešení sporných míst apod. V druhé fázi by měl následovat projekt. Kvalitně zpracovaný projekt s výkazem výměr a položkovým rozpočtem vám zároveň dá představu o nákladech na realizaci a současně vám pomůže provést vlastní výběrové řízení na dodavatele. Pro výběr projekce, projektanta atd. doporučuji využít možností internetu, případně referencí ve vašem okolí.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk