Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.11 / dotaz č. 25839
dobry den pane winkler,





dekuji za vasi odpoved. urcite to nebyl posledni dotaz. jeste by mne zajimalo, kolik tun paletek se za rok asi tak spotrebuje, kdyz se bude "primerene" topit.mate zkusenosti s kotly od firmy PETROJET? kterou firmu (kotel 30 kw) byste doporucoval? - stavajici kotel je 32 kw. na co je treba davat pozor, abychom se vyhli zbytecnym problemum, tykajicich se provozu kotle.





za odpoved predem dekuji

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Při volbě výkonu kotle je nutno vycházet z tepelné ztráty vytápěného objektu. Z této ztráty vychází i roční spotřeba paliva. Důležitá je i výhřevnost používaného paliva, ve Vašem případě předpokládaný druh pelet, zda pelety ze dřeva nebo rostlinné. Pelety ze dřeva mají výhřevnost srovnatelnou s hnědým uhlím. Protože u kotle na dřevěné pelety lze předpokládat vyšší účinnost než u uhelného kotle, lze jejich spotřebu odhadnout na cca 65 – 70 % stávající spotřeby uhlí. U pelet rostlinného původu bude, vzhledem k jejich nižší výhřevnosti, spotřeba přibližně srovnatelná
Kotle označované jako PETROJET jsou vybavovány rotačním hořákem, který umožňuje spalování i takových paliv, která by v kotlích s klasickým způsobem spalování byla použitelná pouze s obtížemi. V tomto případě mám na mysli pelety rostlinného původu. Jejich používání je výhodné vzhledem k jejich nižší ceně. Protože do některých rostlinných pelet jsou využívány rostliny obsahující chlor, může mít jejich spalování vliv na životnost kotle. Jako palivo lze proto doporučit pelety ze dřeva, na které byl kotel certifikován. Protože rotační hořák obsahuje pohyblivé části, může to mít vliv na jeho životnost.
Aby nedocházelo k problémům s provozem kotle je zejména nutno:
Přizpůsobit výkon kotle tepelné ztrátě vytápěného objektu. Uváděný výkon 30 kW se pro rodinný dům jeví jako vysoký, i když bližší údaje o vytápěném objektu nejsou uvedeny (tepelná ztráta, vytápěný prostor či vytápěná plocha, způsob ohřevu užitkové vody a pod.). Výrobce těchto kotlů nabízí na svých internetových stránkách i kotle nižších výkonů. Tepelnou ztrátu objektu Vám vypočítá projektant, případně ji můžete najít v původní dokumentaci domu. Odhad tepelné ztráty podle m3 obestavěného prostoru nebo podle plochy je nepřesný a proto nedostatečný.
Posoudit vlastnosti kotle uváděné v prospektech a porovnat je s vlastnostmi kotlů jiných výrobců, zejména vzhledem k ceně.
Otopnou soustavu doplnit akumulační nádrží, která umožní provoz kotle vždy na optimální výkon.
Skladovat pelety na suchém místě tak, aby nedocházelo k jejich znehodnocování nadměrnou vlhkostí
Zjistit u výrobce zabezpečení servisu pro případ poruchy kotelního zařízení

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk