Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.11 / dotaz č. 25847
Dobry den,
mame rozestaveny dum ve fazi pred omitkami, rozvedena voda a kanalizace a resime zasadni problem - system vytapeni a ohrevu TUV. Oproti navrhu mame jiz mene financnich prostredku (bez komentare)a tudiz pada planovana instalace TC zeme-voda. V obci neni plyn a tudiz jediny zdroj energie je elektrina. Logicky prvni moznost - nejlevnejsi v porizovacich nakladech, ktera se nabizi, je elektrokotel na vytapeni a bojler na TUV. Jenze to je zaroven system nejdrazsi na provoz.Hledame nejakou alternativu, rozvetveni teto moznosti nebo jeji vylepseni. Nase hledani se tedy ubira napriklad cestou akumulacni nadrze natapene patronami, pripadne k AN dopojit vymenikova krbova kamna ci v budoucnu solary. AN by byl zaroven zaklad pro pripadne napojeni TC v budoucnu. Vytapeni bude podlahove (ikdyz neustale slysim naseptavani, abychom udelali kombinaci s radiatory). Dum je patrovy, podlahove plochy cca 2x85m2 (plus garaz 25m2), objem vytapeneho prostoru je cca 720m3, vypoctene TZ jsou cca 7kW. Zatepleni strechy 31cm Isover Uniroll Profi, steny 18cm EPS 70 F a heluz 30, podlaha beton 20cm, EPS 100 Z 15cm, podlahovka, krytina. Vytapet planujeme na teplotu cca 22°C.
Zajimal by me vas nazor a jeste vice pripadne rady ci namety na reseni teto situace s optimalnim vysledkem, tedy nizke por. naklady a co nejnizsi provozni (ikdyz vim, ze s elektrikou nebudu nikdy na spodni hranici toho spektra plateb dle pouziteho media). Odbornik znaly sveho oboru urcite prisel do styku s podobnymi situacemi casteji nez ja, tudiz i moznosti reseni zna vice.

Dekuji, pripadne dotazy na doplneni informaci rad zodpovim.
Vážený pane,
vaše úvahy se v zásadě ubírají správným směrem a dovolím si tedy navrnout jen nějaké jejich "rozvětvení" jak píšete. Je ale třeba předeslat, že jde pouze o potenciální možnosti, bez podrobné znalosti vašeho domu nelze nic konkrétně rozhodnout.
Rozumná možnost je vámi zmíněné použití kombinace dřevo + elektřina, buď s nějakou krbovou vložkou nebo (pokud by mělo dřevo pokrýt větší část potřeby tepla) lépe s moderním kotlem na pyrolyzní spalování dřeva ((http://www.tzb-info.cz/5117-kotelny-s-kotli-na-drevo-a-pelety , http://www.tzb-info.cz/4102-vytapeni-domu-pri-dnesnim-vyvoji-cen-energii-z-fosilnich-paliv-a-biomasy-jako-obnovitelneho-zdroje-energie-ii)). V této souvislosti je správné vaše rozhodnutí použít podlahové vytápění- nižší teplota topné vody umožní použít menší objem nádrže. Výhodou by bylo nejen snížení nákladů, ale i vyšší bezpečnost při delším výpadku elektřiny (vichřice, nánraza a podobné katestrofy). POZOR je ale třeba mít nějaký záložní zdroj pro pohon oběhového čerpadla.
Další možností je pak kotel na pelety; ten akumulační nádrž nepotřebuje, palivo je ale dražší.
Pokud bude hlavním zdrojem tepla elektřina, pak rozhodně stojí za to uvažovat o instalaci solárního systému na ohřev vody, nemá ale asi cenu počítat s ním na přitápění; pokud má ten váš dům rozumnou velikost oken na jih a současně podlahové vytápění tak už by to asi nepřineslo velký efekt.
To tepelné čerpadlo byste asi neměli předem vylučovat, pro dům s výpočtovou tepelnou ztrátou 7kW to může být dobré řešení i když by navýšilo pořizovací náklady.
Nejlepší cestu jak dospět k optimálnímu řešení t.j. co nejnižší celkové náklady za dobu řekněme20let vám poskytne Energeticko-ekonomická optimalizace (http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov). Jestli se vypravíte na výstavu Moderní vytápění a Krbů a kamen (http://www.modernivytapeni.cz/) zajděte na stánek EKOWATT, vezměte sebou plány a můžete si tam o tom s někým z EKOWATTu popovídat

S pozdravem Mgr.F.Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk