Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.2.11 / dotaz č. 25916
Dobrý den,
zakoupili jsme rodinný dům z roku 1930, 60 cm silné obvodové zdi z kombinace kamene a cihel, zastavěná plocha 12x9m, v přízemí technické místnosti, dále dvě obytná patra. Na domě bychom rádi vyměnili okna a rovněž nahradili stávající vytápění (starý kotel na pevná paliva) nějakou komfortnější variantou. Uvažujeme o kombinaci plynového kotle a tepelného čepadla vzduch-voda. Plynová přípojka zatím není zavedena, ale je možná. K dispozici je rovněž střecha orientovaná na jih na přilehlé stodole. Je zmíněný způsob vypátění vhodný? Můžete nám, prosím, poradit nejlepší varinatu?
Předem děkuji.
Vážená paní,
kombinace plynové čerpadlo+kotel na plyn zpravidla není příliš výhodná kombinace, většinou se volí buď jedno nebo druhé.
V zásadě máte následující možnosti vytápění (řadím je podle ceny tepla
http://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/269-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva od nejdtražšího k nejlevnějšímu):
1. Elektřina v přímotopné sazbě - Výhodou je vysoký komfort, nízké investiční náklady a levná sazba pro elektřinu po 20hod denně (sníží to znatelně platby za provoz el.spotřebičů v domácnosti. Nevýhodou je vysoká cena za kWh tepla. Pokud byste se rozhodli pro tento systém, bylo by velmi vhodné kromě výměny oken provést ještě komplexní zateplení domu (viz např.
http://www.nazeleno.cz/stavba/izolace/zatepleni-rodinneho-domu-co-muzete-zateplit.aspx).
2. Plynový kotel- výhodou je stejný komfort, něco málo se dá ušetřit i v domácnosti pokud budete na plynu i vařit. Cena teple je znatelně nižší ale investiční náklady vyšší (zvláště pokud se bude ještě dělat přípojka).
3. Kotel na pelety - trochu nižší komfort a nižší cena tepla, investiční náklady srovnatelné s plynem
4. Tepelné čerpadlo- komfort a úspory na provozu domácnosti jako u elektřiny , ale velké investiční náklady
5.Kotel na dřevo s akumulační nádrží a doplňkovou elektrickou topnou vložkou - investiční náklady srovnatelné s plynem, levné teplo ale vyšší pracnost (příprava dřeva, obsluha).

Solární kolektory na ohřev teplé užitkové vody je výhodné použít pokud se voda ohřívá elektřinou a možná i plynem nebo kotlem na dřevo s akumulační nádrží a doplňkovou elektrickou topnou vložkou (záleží zda na to budou nějaké dotace). Pravděpodobně budou ekonomicky nevýhodné u tepelného čerpadla.
Přesnější odpověď na to co je ve vašem domě nejvýhodnější vám může dát Energeticko-ekonomická optimalizace (http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov).


S pozdravem ing.J.Truxa

KM
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk