Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.11 / dotaz č. 25933
Dobrý den,
naše firma uvažuje o výměně klasických zářivek za LED zářivky ve výrobní hale. Dodavatel disponuje pouze CE certifikátem a protože při výměně zářivek je nutné odstranit startéry z osvětlovacích těles rádi bychom se zeptali jestli je taková výměna z legislativního pohledu v pořádku?
Nehrozí porušení homologace svítidel, je takový zásah možný? Neradi bychom porušili nějaké předpisy.
Předem děkujeme za Vaší odpověď.
LH
Dobrý den pane Holava,
LED trubice by měly být kromě CE opatřeny ještě dalšími značkami osvědčujícími jejich kvalitu a bezproblémovou použitelnost. Jsou to především: EMC (= ElectroMagnetic Compatibility) . U CE pozor, tu si "uděluje" výrobce nebo obchodník sám sobě, a proto ji nezaměňujte s certifikátem zkušebny! Znamená pouze prohlášení, že příslušný výrobek vyhovuje všem nárokům kladeným na něj závaznými předpisy na bezpečnost, hygienu, životní prostředí atp. Nezřídka bývají tato prohlášení ničím nepodložená. Jednoznačně nejlepším vysvědčením pro jakýkoli výrobek je nezávislý posudek renomované zkušebny (například i u nás dobře známý německý TÜV), stvrzený příslušným certifikátem. To platí taktéž i pro LED trubice.
LED trubice má proti lineární fluorescenční zářivce četné výhody a nabízí uživatelům nová a lepší řešení. Ve všech aplikacích ji však zatím nahradit nedokáže. Příčinou je rozdíl ve způsobu, jakým z ní vystupuje světlo. U zářivky je to do všech směrů (360° ve smyslu podélné osy), LED trubice je osazena čipy pouze jednostranně a navíc je světlo vyzařováno pod úhlem 70° (starší lampový typ označovaný také jako LED), resp. 120° (čipy typu SMD). To v praxi znamená, že například u stropu zavěšená LED trubice svítí pouze směrem dolů a prostor nad ní zůstává tmavý. Ze stejného důvodu nelze LED trubici použít v takových svítidlech, která pracují s odraženým světlem.
U náhrady trubic bych nedoporučoval osazování do světel u kterých ještě běží záruka. Pro ostatní svítidla by neměl být problém, pokud to bude instalovat kvalifikovaný pracovník v oboru elektro a výměna projde elektrorevizí.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Osvětlení
tisk