Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.11 / dotaz č. 25939
dobrý den,
uvažuji o téměř soběstačném rodinném domě, co se týče energetické
výroby
Moje představa je na rodinný dům, obývaný 4 lidmi, namontovat FVE o
výkonu cca 4-5 kW,
vyrobenou elektřinu skladovat v akumulátorech a toto doplnit o
tepelné čerpadlo.
Můžete mi říct, jaké by měly být parametry zařízení, aby bylo
soběstačné po celý rok ?


Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Celoroční soběstačnosti ve spotřebě lze docílit velmi obtížně a pouze za cenu investic, které jednat šetří energii a jednak energii vyrábí.
Přiblížit se při spotřebě energie soběstačnosti lze zejména snížením její potřeby na vytápění a přípravu teplé vody. Snížení spotřeby lze dosáhnout velmi dokonalými tepelnými izolacemi stavby, kterými se minimalizuje tepelná ztráta. Dále pak rekuperací tepla z odváděného vzduchu, což předpokládá instalaci vzduchotechnické jednotky, zemního kolektoru a teplovzdušného vytápění. Tímto způsobem se opětovně využije cca 80 % tepla potřebného pro vytápění. Zbývajících 20 % je nutno dodat dalším tepelným zdrojem, kterým může být elektřina, plyn nebo tepelné čerpadlo.
Pro přípravu teplé vody by bylo nutno instalovat tepelné solární panely, které by zajistily dostatek teplé vody pro převážnou část roku. Po zbývající dobu, kdy není intenzita slunečního záření dostatečná, by bylo nutno vodu dohřívat elektřinou ze sítě.
Samotná instalace fotovoltaických panelů s výkonem 4-5 kW soběstačnost domu nezajistí. Tento výkon odpovídá běžné potřebě domácnosti na svícení, provoz běžných elektrických spotřebičů a ohřívání vody pro užitkové účely. Zde je nutno vzít v úvahu reálný výkon v průběhu 24 hodin, tj. nulový výkon fotovoltaiky v nočních hodinách a naopak nároky na potřebu elektřiny ve večerních a ranních hodinách. Denní rozdíly mezi okamžitým výkonem fotovoltaiky a okamžitou potřebou by bylo možno vyrovnávat akumulací v dostatečně dimenzovaných akumulátorech. Tento způsob by byl možný zejména v letních měsících. Pro možnost používání běžných spotřebičů by bylo nutno dále instalovat invertor pro přeměnu stejnosměrného napětí z akumulátorů na běžné síťové napětí 230 V. Invertor ovšem také pracuje s účinností přeměny el. proudu, což představuje určitou ztrátu energetického zisku
Akumulací by ale nebylo možno vyrovnat rozdíly mezi výkonem a potřebou v zimních měsících, kdy výkon fotovoltaických panelů klesá na zlomek potřebné hodnoty. V tuto dobu, nebude-li k dispozici jiný energetický zdroj, např. vodní nebo větrná turbína, bude zřejmě nutné využívat odběru ze sítě.
Rovněž by bylo nutné minimalizovat nároky na potřebu el. energie používáním pouze úsporných spotřebičů, nejlépe třídy A++, zejména praček, chladniček, světelných zdrojů, televizorů a dalších energetických spotřebičů.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk