Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.11 / dotaz č. 25981
Dobrý den.Chci začít podnikat ve výrobě pelet a i vyrábět elektřinu z biomasy.Prosím Vás potřeboval bych důkladné informace o možnosti vybudováni,dotací,co a kolik potřebuji a místo,dá se spalovat jen ze siláží, a tak dále.Předem moc děkuji.
A by to mě uživilo a mohl i třeba zaměstnat 2-4 lidi.
Dobrý den,

Váš záměr vyrábět pelety a el. energii z biomasy je sice chvalihodný, ale jak vybavení tak výroba má mnoho úskalí. Z Vašeho dotazu není jasné, v jakém rozsahu si výrobu pelet představujete a jaká je Vaše surovinová základna pro výrobu.
Pokud chcete vážně v této věci podnikat, bude dobré pro první orientaci navštívit některé ze stávajících výroben pro základní osvětlení dané věci.
Peletovací linky pro výroby v omezném rozsahu vyrábí Kovo Novák. Tato firma vyrábí dva typy linek MGL 200 s produkcí 50 - 100 kg/hod dřevních pelet nebo 50 - 150 kg/hod biopelet. Druhý typ je MGL 400 s produkcí 80 - 250 kg/hod u dřevních pelet a 80 - 280 kg/hod u biopelet. Podrobnější informace lze nalézt na www.kovonovak.cz. Větší linky byly většinou přestavovány z granulačních linek s příslušnou úpravou.
Rostlinné pelety jako samostatný produkt nemají potřebné vlastnosti a většinou se z těchto materiálů lisují brikety, ve složení např. seno + topolová štěpka, seno + energetický šťovík, nebo seno + smrková kůra. Dotazy k těmto produktům lze směrovat na Výzkumný ústav zemědělské techniky, Drnovská 507, 161 01 Praha 6, nebo www.vuzt.cz.
Vyrábět teplo + el. energii lze z kvalitních pelet v kogeneračních zařízeních vyráběných např. firmou Sunmachine GmbH.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB