Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.11 / dotaz č. 26160
Dobrý den,
máme chalupu ve Včelákově (okr.Chrudim) a uvažujeme o výstavbě MVE u této chalupy.Potok je zde malý a tak by se jednalo o vodní kolo na horní vodu a výkon MVE by byl tak 0,75 - 1 kW. Poraďte mi prosím,zda by na tento projekt šla sehnat dotace či např.zvýhodněný úvěr.

Vážený pane,
existují sice nějaké dotační tituly (http://www.opzp.cz/sekce/369/prioritni-osa-3/) nebo zvýhodněné úvěry (viz např. TOP Energyprogram České spořitelny http://www.csas.cz/banka/content/inet/internet/cs/sc_1633.xml) nicméně vaše řešení t.j. vodní kolo na horní vodu s výkonem pod 1 kW a s poměrně velkým převodem na generátor (odhaduji, že v řádu 1:100) je poměrně nestandardní záležitost a je otázkou zda lze vůbec dosáhnout u takového zařízení ekonomické návratnosti.
Myslím, že by bylo vhodné mít napřed vypracované technické řešení, odhad nákladů a odhad roční produkce elektřiny a nějaký předběžný souhlas rozvodných závodů s připojením a teprve potom začít nějaké jednání s bankou nebo hledání dotačního titulu.
Až budete mít jasnější představu o tom jak to bude řešeno, můžete navštívit pražskou kancelář EKOWATTu a my vám pomůžeme s hledáním vhodného dotačního titulu a výpočtem ekonomické návratnosti a dalšími věcmi.

S pozdravem Mgr.F.Macholda


KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk