Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.11 / dotaz č. 26243
Dobrý den,

velmi jste mne potěšili Vašimi www stránkami a radami pro nás české hobby kutily.

Prosím Vás mám dotaz.

S manželkou se nám povedlo koupit 100 let starý domeček u lesa, který je udržovaný a suchý.
Podlahy v domě jsou dřevěné, které bych rád vyměnil za nové.

Až odstraním stará prkna, předpokládám, že pod nimi bude buď škvára nebo hlína.

Nechci pokládat beton. Jaké by mělo proto být celkové složení pod dřevěnou prkenou podlahou.

Předeme děkuji za kladnou odpověď.

S přátelským pozdravem

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Při rekonstrukci podlahy by měly být vyřešeny dvě věci – vložení tepelné izolace a odizolování nebo odvětrání zemní vlhkosti.
Pokud jde o zateplení podlahy:
Současná platná norma ČSN 73 0540-2 stanovuje dvě hodnoty, na základě kterých se stanovuje tloušťka tepelné izolace – požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty „U“ (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro podlahu na terénu 0,45 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,3 (W/m2.K). V případě, že místnost je ohraničena obvodovými zdmi, musí se splnit v pruhu 1,0 m od hranice budovy hodnoty jako pro obvodovou stěnu. Tam je požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). To odpovídá požadované tloušťce tepelné izolace (například z polystyrénu o součiniteli tepelné vodivosti 0,043 W/m.K, nebo i minerální nebo kamenné vlny) cca 12 cm, resp. doporučení cca 16 cm. V případě použití izolantu na bázi extrudovaných polystyrénů (součinitel tepelné vodivosti 0,035 W/m.K) bude tloušťka min. cca 10 cm, resp. 12 cm na doporučení. Záleží tedy na izolačních vlastnostech použitého materiálu, ty najdete v technických listech výrobku.
U nové podlahy ve starším domě je nutno myslet na to, aby se po provedení opatření nezvýšila vlhkost. Původní prkenná podlaha na násypu vlhkost odváděla, ale po demontáži prken se teprve odhalí stav zespodu. Proto je vhodné novou skladbu koncipovat tak, aby se vlhkost odvětrala.
Proto se doporučuje provést novou podlahu s vytvořením provětrávané dutiny.
Spodní provětrávaná vrstva může být provedena několika způsoby:
- násyp hrubým štěrkem frakce 32-63 mm tl 20 cm a podél stěn uložit flexibilní děrované porubí z PVC o profilu 8 až 10 cm, které má ve stěnách přívodní mřížky vzduchu a je zaústěné do svislého stoupacího potrubí (lze využít volný komínový průduch) pro zajištění tahu
- vytvoření dutiny pomocí tvarovek IGLU (www.iglu.cz)
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. Jedná se o desky z tvrdého polyetylénu o stavební výšce cca 60 mm, profilace podobná přepravce na vejce. Desky jsou položeny na upravený povrch terénu. Systém se dodává jako celek. Technické informace lze získat na www.isotec.cz, a www.karlomix.cz.
Dutina se vždy navrhuje s aktivním provětráváním, které je zajištěno jednak přívodem vzduchu do vytvořené mezery v soklové části a jeho odvodem nejlépe do svislého stoupací potrubí (komínový efekt). Nad dutinou musí být v podlaze tepelná izolace – viz. výše. Nad izolaci se obvykle provádí betonová vrstva v tl. 6 cm armovaná ocelovou sítí a pak je čistá podlaha (prkna). Betonová deska musí být izolována i z boku (alespoň 5 cm po obvodu směrem k obvodové zdi).
Tepelná izolace může být i z minerální vlny, vložená mezi dřevěný rošt, na který by byla opět provedena prkenná podlaha. Bylo by vhodné podložit izolací i trámy, aby zespodu neprochládaly – například tuhou deskou XPS nebo polyuretanu v tl. alespoň 3 cm. Tloušťky izolace z MV budou o něco větší, alespoň 16 až 20 cm. Tato skladba může být provedena na štěrkový podsyp, původní škváru je nutno odebrat.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk