Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.11 / dotaz č. 26304
Dobrý den,

prosím Vás o radu, řešíme vytápění ve starším cihlovém domku, kde plánujeme trvalé bydlení.Dům není zatím nijak zateplený, izolace podlah bude polystyrerem EPS 10 cm, pod betonem a podlahovou krytinou. Je možné zateplit dům z fasády zvenčí a nad stropem. Tl. venkovních zdí na východ je 45 cm, plná cihla, na západ 30 cm.Na sever jsou hned sousedé a na jihu je průjezd, oddějující hospodářskou část. Zde je zeď 30 z plných cihel, skládaná na duto. Rozměry vytápěných místností jsou: kuchyně 51 m3, obývák 63 m3, koupelna 8m3, chodba 18 m3.V budoucnu plánujeme na půdě podkrovní místnosti o celkovém objemu cca 60 m3 . Jaký by byl orientačně podle Vás potřebný výkon kamen na spalování dřeva pro vytápení spodní části?Jaký by měl být výkon pro vytápění spodní a horní části dohromady? Bylo by možné použít tzv. Grundofen s vysokou účinností spalování na vytápění obytných místností dole a s připojením teplovodního výměníku na vytápění chodby a koupelny dole, případně ještě jedné nebo 2 místností v podkroví? u Předpokládáme umístění těchto kamen v centru domu tak, aby část byla v kuchyni a bylo možné jimi vyhřívat i obývák. V budoucnu bychom chtěli tato kamna rozšířit i do podkroví, např. hypokaustem. Nebo by připadal by v úvahu jiný systém vytápění při využití spalování dřeva? Dáváme mu přednost jako obnovitelnému zdroji.
Mohl byste nám prosím doporučit nějakého kamnáře z okolí Vodňan?

Moc děkuji-
Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.

Vytápění kusovým dřevem je nejlacinějším způsobem vytápění. Velmi záleží na způsobu využití dřevní hmoty, tedy účinnosti vlastního spalovacího procesu.
Pokud použijete krbová kamna s výměníkem a doplní se mezi opláštění akumulační vrstva např. z magnezitových cihel, zvýší se udržení tepelné akumulace. V kombinaci s komínovou klapkou, která se uzavře po vyhasnutí kamen, dosáhnete uspokojivého výsledku.
Nasazení Grundofenu s výměníkem ve spalinách by bylo nutné konzultovat s výrobcem zařízení, aby nedocházelo ke kondenzaci ve vlastním komíně. Komín, ke kterému budete zdroj připojovat, je nutné zrevidovat odbornou kominickou firmou.
Potřebný výkon kamen pro Váš dům by byl cca 9 kW pro spodní část a 12-13 kW pro celý dům. Pořizovací cena Grundofenu s hypokaustem v podkroví bude značně finančně náročná a nevytvoří v přilehlých prostorách pocit tepelné pohody.
Pokud nemáte v přízemí hotové podlahy, je možná kombinace radiátorového systému s podlahovým vytápěním, kde dokážete tepelnou energii akumulovat a zlepšíte tepelnou pohodu.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk