Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.11 / dotaz č. 26481
Přeji příjemný den,
předmětem dotazu je panelový dům z roku 1977, jehož zateplování se chystá. Obvodový plášť je údajně z tvz. sendvičového panelu (beton, polystyren, beton, tloušťka 29 cm). Pravdou je, že při navrtávání jedné police do obvodové zdi mi vrták najednou projel zdí a na vrtáku byla bílá lehká hmota.
-započitatelná podlahová plocha bytů je 2842,40 m čtverečních
- před montáží plastových oken byla spotřeba tepla na otápění přes 3000 GJ, nyní je posledních deset let v rozmezí 1100 GJ - 1500 GJ. Dalo by se z těchto údajů nezávazně vyjádřit k energetické náročnosti domu a zejména ke skutečnosti, zda zateplovat, když ano, tak zda je nutný polysteren u kterého nemálo nájemníkům a vlastníkům jednotek vadí nepropustnost par a riziko vzniku plísní, či by byla vhodná izolační omítka v odpovídající tloušťce nebo jiný materiál. Mnohokrát díky za Váš čas a odpověď.
Dobrý den, z Vašich údajů bohužel nic poznat není, není ani uvedena cena tepla na které mimo jiné závisí tloušťka navrhovaného izolantu, polystyrén použít nemusíte má však nízkou cenu, vhodná je též minerální vata, izolační omítku bych nedoporučoval. Doporučoval bych Vám zpracovat si energetický audit, jedině ten Vám plně odpoví na Váš dotaz.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk