Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.6.11 / dotaz č. 27621
Při vyúčtování tepla za zúčtovací období 2010 jsme zjistili 42% nárůst objemu energie dodané pro vytápění, ve srovnání s obdobím roku 2009. V našem bytovém domě, ani na jeho plášti, se nic nezměnilo. Jediné, co tyto dva roky odlišuje, je klimatická náročnost.Lze údaje o klimatické náročnosti jednotlivých roků získat z nějakého objektivního zdroje? Děkuji
Vážený pane,

nezávislý zdroj informací je ČHMÚ, který sleduje venkovní teploty na několika místech v ČR. Bohužel přestal zveřejňovat číselné informace z jednotlivých měřících stanic, hodnoty je nutno odečíst z grafů. Na webu najdete také číselné hodnoty pro jednotlivé kraje, což je málo užitečné. Pokud potřebujete hodnoty pro konkrétní lokalitu, musíte si je od ČHMÚ koupit.
http://www.chmi.cz/portal/dt?portal_lang=cs&menu=JSPTabContainer/P4_Historicka_data/P4_1_Pocasi/P4_1_4_Uzemni_teploty&last=false
http://portal.chmi.cz/portal/dt?menu=JSPTabContainer/P4_Historicka_data/P4_1_Pocasi/P4_1_9_Mesicni_data


Z hodnot průměrné venkovní teploty si můžete spočíst tzv. denostupně, například dle metodiky uvedené zde:
http://hestia.energetika.cz/encyklopedie/12.htm

Při porovnání hodnot pro meteostanici Svratouch, která je nejbližší stanicí pro Havlíčkův Brod, vychází že počet denostupňů v roce 2010 byl asi o 9% vyšší než v roce 2009 (jde o odhad, skutečnost závisí na tom, kdy jse začali a skončili topit a jaká byla teplota v domě). Znamená to, že pokud se nic jiného nezměnilo, měly by spotřeba v roce 2010 být asi jen o 9% vyšší než v předcházejícím roce. Zvýšení o 42% musí mít ještě jinou příčinu. Požádejte vašeho dodavatele tepla o vysvětlení. Dodavatel tepla bude nejspíš mít i vlastní údaje o klimatické náročnosti, běžně se tyto hodnoty sledují. Požádejte ho aby vám je ukázal.

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný


Děkuji srdečně za Vaši odpověď! Rád bych jen položil ještě jeden drobný dotaz. Ředitel dodavatelské organizace nám při jednání přiznal, že nárůst spotřeby energie byl enormní. Nicméně tvrdí, že tato energie protekla plynoměrem a oni mají zkušenost, že se některý bytový blok při určité konkrétní teplotě začne chovat nelogicky a nesouměřitelně s ostatními. U nás může prý být příčinou starší izolace domu (dřevěný rošt, skelná vata, osinkocementové desky). V polovině letošní topné sezóny jsme údajně opět v normálu. Chci se jenom zeptat, máme takovému vysvětlení věřit? Opravdu je možné, aby se některý bytový blok začal chovat tak výrazně o dlišně od ostatních? Podotýkám, že v našem bytovém domě jsou tři vchody (bloky), které se liší objemem dodané energie v řádu desítek procent.




Vážený pane,
spotřeba tepla závisí na 4 faktorech:
1/ tepelně-technické parametry domu (zjednodušeně izolace)
2/ venkovní teplota
3/ způsob regulace
4/ chování uživatelů

bod 1/ se ve vašem případě nemění, je nesmysl se na toto odvolávat (pokud se nestalo, že do izolace třeba zatekla voda)
bod 2/ - zde je závislost lineární - čím větší zima, tím větší spotřeba, jak jsem vám psali, zde by měla být spotřeba vyšší o cca 9%.
bod 3/ - tady může být problém, regulace může způsobit vyšší spotřebu, je-li špatně nastavená, ale pokud v minulosti k výkyvům nedocházelo, je málo pravděpodobné že zničeho nic vám stoupne spotřeba o třetinu.
bod 4/ toto se nedá ovlivnit ani zpětně zjistit, každopádně i tady je výrazně vyšší spotřeba neobvyklá.

Vysvětlení, že se blok chová nelogicky je zvláštní. Dům a vytápěcí systém se vždy logicky chová, jen je třeba odhalit skutečnou příčinu "proč to blbne". Často je příčinou lidský faktor. Někdy třeba dojde k záměně hodnot odečtených z měřidel, nebo se účtuje např. únor až v březnu a podobně. Mohlo dojít k poklesu výhřevnosti plynu (ale zde je změna v řádu jednotek %, ne desítek). Příčin může být více. Na dálku nemůžeme posoudit, co je příčinou vysokého nárůstu spotřeby. Bylo by dobré aby se na problém blíže podíval specialista.
S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk