Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.8.11 / dotaz č. 28677
Dobrý den,

rád bych se Vás zeptal co vše je potřeba, abych mohl běžně používat doma postavenou KJ? Jetli je nutné si někde nechat jednotku změřit ( zkušební ústav), jestli je třeba provést měření emisí? Jestli je nutne získat pro provoz homologaci , tak tomu je třeba u domovních plynových kotlů. Zkrátka všechna administrativa a měření, která je třeba k legálnímu provozu jednotky.
Dále bych se rád zeptal jestli použitím motoru v KJ od Volkswagen nevzniká nějaký právní problém - jakože např. bych musel žádat výrobce motoru o povolení k používaní v KJ( běžné je používán pouze v autě).
Dobrý den a děkuji za dotaz.
Používání doma postavené kogenerační jednotky může být doprovázeno celou řadou technických problémů. Jsou to zejména rekonstrukce spalovacího motoru z původního paliva na plyn a s tím související emise znčišťujících látek, volba vhodného generátoru, konstrukce tepelných výměníků pro využití tepla z chladiče motoru a z chlazení oleje, instalace chladícího zařízení pro provoz v době mimo topné období, připojení tepelných výměníků na otopnou soustavu objektu, tlumiče hluku a další a to v případě provozu kogenerace jako ostrovního systému bez připojení k el. síti. V případě spolupráce s rozvodnou sítí (dodávkou do sítě) souhlas majitele rozvodné sítě s připojením, uzavření smlouvy o dodávce el. energie, synchonizace kmitočtu sítě a kmitočtu vlastního zdroje, měření vyrobeného množství a měření dodaného množství el. energie, licence na výrobu el. energie, udělovaná Energetickým regulačním úřadem podle podmínek stanovených zákonem č. 458/2000 Sb. v platném znění a souvisejícími vyhláškami a v neposlední ředě ekonomický rozbor takovéhoto způsobu podnikání při neznámém vývoji cen energií v budoucnu
V případě vážného zájmu o provozování kogenerační jednotky se proto jeví vhodnější ponechat dodávku kogenerační jednotky, její uvedení do provozu a vyřízení admínistartivních záležitostí na odborné firmě.

Ing. Jar. Winkler, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk