Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.9.11 / dotaz č. 28754
Mam v plane rekonstrukciu objektu v J.Cechach, jedna sa o 2 podlaznu budovu, cca 100 rocnu, obvodove zdi cca 90cm.
Objekt mam v plane vytapet biomasou, ohrev uzitkovej vody dtto.
Podorys stavby 15x10m (vonkajsi).
Prosim o info, aky typ kotla je vhodny a ake kladie priestorove poziadavky kotol na biomasu so zasobnikom
Dobrý den,
ve Vašem případě "historického objektu" bez památkové ochrany by prvním krokem u výběru kotle mělo být stanovení energetické náročnosti objektu a tím pádem volby adekvátního výkonu zdroje tepla. Vzhledem k tomu, že vlastníme obdobný objekt a máme tedy s tímto zkušenosti, doporučujeme nejprve nechat si odbornou firmou vypracovat energetický posudek, nejlépe tzv. průkaz energetické náročnosti dle vyhl. č. 148/2007 Sb. který Vám dá odpověď na energetickou náročnost a potřebný výkon kotle. (budete ho možná potřebovat ke stavebnímu povolení)

Doporučujeme jako nejjednodušší úpravu pro snížení energetické náročnosti pro Váš objekt zateplení stropu posledního podlaží ze strany půdy (min 20cm minerální vaty), výměnu/repase stavebních výplní, případně i ostatní opatření na podlahách ve styku se zemí a fasádě budovy. Toto snížení energetické náročnosti umožní zvolit kotel menšího výkonu a tím i cenově příznivější (bez výše uvedených úprav odhadujeme kotel na výkon 30kW, po základních úpravách cca 20kW. Doporučujeme v případě biomasy automatický kotel na dřevěné pelety s odpovídajícím zásobníkem. Zde upozorňujeme na nutnost kvalitní a hlavně odborné montáže+nastavení, ale i technicky zdatné obsluhu.

Co se týče prostorové náročnosti je vhodné zvolit prostor cca 12 m2 (kvůli zásobníku alespoň na 300l pelet), je potřeba také uvažovat o uskladnění pelet mimo zásobník. Bez výše uvedených stavebních úprav odhadujeme spotřebu kvalitních pelet na 4-5t topná sezóna. Co se týče pelet, vyplatí se nešetřit a kupovat kvalitnější palivo (světlé pelety bez příměs kůry)
Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk