Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.9.11 / dotaz č. 28928
Halogenové žárovky mají být "ukončeny" v roce 2016, tedy od té doby po vyprodání zásob nebude k dispozici zdroj normálního příjemného spojitého spektra. Mám tedy otázku: Jaké navrhovat osvětlovací systémy při rekonstrukcích divadelních sálů a nebo historických objektů, případně kin, kde jsou nezbytnou součástí interiérového řešení ozdobné lustry, které je potřeba plynule stmívat. Stmívat však tak, aby to šlo plynule již tzv. "od nuly" (což ani s DIM EP nelze) a zároveň tak, aby potemnělý sál stále udržoval při těchto nízkých hladinách příjemnou teplou atmosféru pomocí načervenalého světla, podobného teplotou chromatičnosti plamenu svíčky. To také nevyřeší ani zářivky s T 2700°K, jejichž svit navozuje v tomto režimu pocit mrtvolného šera, případně evokuje pocit špatně navrženého a slabého osvětlení. LED zde zatím také není řešením a ještě dlouho, za podmínek finanční dostupnosti v těchto aplikacích, nebude. Do roku 2020 bude tedy nutné předělat téměř veškeré stmívané lustry zejména v hledištích divadel, do kterých je nutné instalovat klasické, či halogenové žárovky - svíčky? Když nebudou žárovky, nýbrž již jen zářivky (úsporky), kam instalovat do stávajících lustrů tu hromadu DALI/DSI předřadníků, když je nelze umístit dál, než několik desítek cm od světelného zdroje. Kde brát v takovém případě na ohromné množství DIM/EP peníze? Jde mnohdy o stovky zářivek (úsporek) na sál a pokud by mělo jít opravdu kvalitní stmívatelné výrobky s dlouhou životností, stává se rekonstrukce takovéto osvětlovací soustavy naprosto finančně nereálnou a beztak technicky v drtivé většině případů neproveditelnou. Uvažoval, nebo hodlá alespoň někdo uvažovat o nějakých možnostech výjimek? ... Nebo musí vyrazit lid elektrikářský s vidlemi do Bruselu k sídlu příslušné komise a přeptat se na to trochu důrazněji.
Přijetí příslušné evropské legislativy bylo provedeno na základě požadavku členských států EU, včetně České republiky.

Není přesné, že prodej halogenových žárovek (nesměrových) končí v roce 2016. Podle nařízení 244/2009 se po září 2016 nebudou prodávat čiré halogenové žárovky v energetické třídě horší než B (halogenové žárovky s integrovaným transformátorem tento požadavek splňují) a případně C pro halogenové žárovky s paticí G9 nebo R7s. Nařízení 244/2009 se nevztahuje na žárovky s napětím nižším nebo rovným 60V. V případě potřeby 100% stmívání se tedy jeví jako nejlepší možnost použít LED systémy nebo výše uvedené světelné zdroje. V současné době existuje již řada LED svítidel s možnostmi dálkového řízení (nejčastěji na protokolu DALI). Navíc v divadelních prostorech je třeba stmívat pouze menší část svítidel.

Nejpozději do roku 2014 dojde k technickému zhodnocení nařízení 244/2009, které zhodnotí technologický pokrok, a případně upraví další detaily nařízení.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven tisk