Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.11 / dotaz č. 30542
Dobrý den,

rád bych se zeptal, zda existuje sériově vyráběný Stirlingův motor, který by šel spojit s kogenerační s celkovým výkonem 200 kW jednotkou, aby bylo dosaženo vyšší využití tepelné energie.
Vážený pane,
Výkon 200kW je na Stirlingův motor docela dost, v Ekowattu jsme se zatím s požadavkem na takovýto výkon nesetkali (z toho ovšem neplyne, že takový na trhu není). Z vašeho dotazu není zřejmé jaký zdroj tepla bude využíván a tedy zda nejde využít i nějakou jinou technologii než Stirling (např. turbína). Pokud by naopak šlo o lepší využití odpadního tepla z 200kWe kogenerační jednotky t.j.
získat více elektřiny na úkor snížení produkce tepla pak by byl výkon Stirlingova motoru znatelně menší.
Zde je několik odkazů, které by mohly být pro vás užitečné:
1.Dánská firma Stirling DK vyrábí motor s výkonem 35kW; v případě potřeby vyššího výkonu jich zařazuje několik (nabízí sestavy pro využití energie z biomasy až do 500kW.
2.Velké systémy (250kW, 500kW, 1MW) i pro malé rozdíly teplot a tedy použitelné pro využití odpadního tepla, nabízí na svých stránkách ReGen (http://www.rgpsystems.com/contact.html), není tam ale dostatek informací.
3. Stirling Biopower (http://www.stirlingbiopower.com/STIRLING/BASSE.swf) , podle jijich stránek to vypadá, že nabízí jen 43kW jednotlu s tím, že je schopná využívat teplo ze spalovaných plyných paliv nebo proudu horkého vzduchu.
4. FleXgen (http://www.qalovis.com/gb/landwirtschaft/biomasseverwertung/stirling_motor.php?hn2=true) 38kW motor s el. generátorem .
Zkuste jim napsat a uvidíte co vám mohou nabídnout. Zásadní ale bude otázka ekonomické návratnosti, bude asi vhodné udělat nějakou studii proveditelnosti a zhodnocení ekonomické návratnosti investice; pokud byste potřeboval další informace nebo pomoc bude asi lepší když nás navštívíte.
S pozdravem Mgr.F.Macholda a Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk