Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.11 / dotaz č. 30562
Dobrý den,
uvažuji o stavbě MVE v lokalitě, která se nachází proti proudu nad jezem (pevný), kde je odebírána voda pro jinou MVE. Existuje nějaká norma, která by určovala minimální vzdálenost mezi odtokem z první a náhonem pro druhou, případně existuje jiný určující parametr?
Děkuji
Dobrý den,
pro provoz MVE potřebujete povolení k nakládání s vodami, které vydává vodoprávní úřad (obvykle tuto funkci vykonává stavební úřad, informujte se na vašem stavebním úřadě). Podrobnosti upravuje Vodní zákon č. 254/2001 Sb. v platném znění. Při vydávání povolení je třeba dbát na to, aby mimo jiné nedocházelo ke znehodnocování energetického potenciálu vod. Zjednodušeně: nesmíte "vzít vodu" jiné MVE nebo nějakému jinému držiteli povolení k nakládání s vodami.

Před stavbou můžete požádat vodoprávní úřad o vyjádření, zda je váš záměr výstavby MVE možný, popřípadě za jakých podmínek. Vyjádření ještě není povolením, slouží vám pro to, abyste včas zjistil, zda vůbec MVE můžete postavit a za jakých podmínek ji budete moci provozovat.

V rámci vlastního vodoprávního řízení se k vašemu záměru může vyjádřit i provozovatel existující "spodní" MVE, úřad přihlédne k jeho případným námitkám. Vyjadřuje se i správce toku a další subjekty (rybáři, ochranáři a další). Pokud vám vodoprávní úřad vydá povolení k nakládání s vodami, současně vám nejspíš zpracuje i manipulační řád, který během provozu musíte dodržet - zejména jde o to, kdy a v jakém množství můžete odebírat vodu pro vaši MVE.

Více informací o MVE a legislativě najdete např. zde:
http://mve.energetika.cz/
http://www.spvez.cz/

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Energie vody
tisk