Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.1.12 / dotaz č. 31120
Rosení oken.
Před cca třemi lety nám byla vyměněna okna v panelovém domě za plastová. Ve všech místnostech, pokoj, obývací pokoj, ložnice i kuchyn se v chladném počasírosí. Vlhkost v bytě je cca 55 -60%. Rosení není jem mlžné, ale značně velké kapky, asi tak do výše 5cm, postupně stékávoda na parapet, koberec. Vyzkoušeno - vytažené žaluzie, mikroventilace, časté větrání, zvýšené topení, absorbovač vlhkosti ( v podstatě žádná voda nebyla absorbována). Po mechanickém osušení oken do cca dvou hodin opět zaroseno. V bytě se vyskytuje jedna až dvě osoby. Nyní se nad balkonovými dveřmi objevuje i plíseň, tato stěna byla při výměně celá nově budovaná. Jsme sdružení vlastníků, první dva roky mi bylo vedením sdělováno, že špatně větrám, špatně topím atd...nepřipuštěna možnost reklamace.Ostatní nájemníci si prý nestěžují. Letos už se ani nezmiňuji a hledám rady jinde. Instalaci oken prováděla firma LG Dinex. Prosím o radu, jak lze zjistit kde je chyba, jakým způsobem případně napravit. Děkuji za odpověď a váš čas.
Vážená tazatelko,
Vámi popsané problémy, pokud je tomu skutečně tak jsou poměrně fatálního charakteru. Rosení ale může vznikat v případě, že teplota povrchu na kterém se pára sráží je nižší než rosný bod. To by znamenalo, že teplota uvedeného povrchu (a i plocha nad oknem) je z nějakého důvodu velmi nízká nebo obsah vodních par ve vzduchu je oproti běžnému stavu nepřiměřeně vysoký. Povrchová teplota závisí m.j. na tepelném odporu příslušné stavební konstrukce (např. jak je konstrukce zateplena) event. obdobných vlastnostech okna.
Dle fyzikálních vlastností vzduchu a dle údajů o vlhkosti, kterou uvádíte (60%) je možno uvést tento příklad : Pokud bude v místnosti vzduch s teplotou 20°C a vlhkostí 60%, pak na části stěně nebo okně dojde k uvolňování vlhkosti pokud teplota příslušné části povrchu bude nižší než cca 12°C. Pokud bude vlhkost jen 50% pak k rosení dojde při teplotě povrchu pod 9°C, při 40% už pouze při teplotě pod 6°C. Z uvedeného je zřejmé, že zvýšená vlhkost může způsobovat i při běžném vytápění na chladnějších místech povrchu místnosti značné problémy.
Nevím nic o vašem domě a bytě a lze tedy jen obtížně Vám takto poradit. Záleží také :
- zda původní konstrukce domu nevykazují výrazné tepelné mosty např. v napojení stropních a stěnových konstrukcí, v osazení oken apod.
- nevím zda je Váš dům zateplen nebo má jen nová plastová okna, zda při zateplení byly omezeny uvedené stávající tepelné mosty
- vždy bude důležité zda při montáži oken či zateplení byly dodrženy technologické postupy a příslušné montážní standardy
- méně pravděpodobnou je asi otázka chybného stavebního výrobku (okna) i když asi ani to nelze úplně vyloučit
- vliv na výskyt uvedených problémů má i velikost, typ a umístění topného tělesa pod oknem. Topné těleso by mělo pokud možno zabírat šířku okna (u lodžiových dveří samozřejmě nejde).

Doporučuji, abyste se pokusila získat pomoc od nějakého soudního znalce z oboru stavebnictví, event. se obratila na Českou komoru autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě (ČKAIT) a požádala někoho o ověření situace namístě.

Za Ekis Liberec Zdeněk Havlát



Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec tisk